Un Eurobarometru dat publicității zilele acestea arată că românii sunt cei mai reticenți cetățeni ai Uniunii Europene când vine vorba despre refugiați.
Potrivit studiului comandat de Parlamentul European și realizat între 19 și 29 septembrie, doar 44% dintre români sunt de acord cu cotele obligatorii de refugiați, cel mai mic procent din țările Uniunii Europene. Cercetarea arată că România este singura țară din UE unde mai mulți cetățeni sunt ostili decât favorabili cotelor obligatorii. Media europeană este de 75% pentru aceste cote, iar în țări precum Cipru, Germania, Croația sau Grecia mai puțin de o zecime dintre repondenți se declară împotriva cotelor.
La întrebarea “Care sunt principalele 3 provocări cu care se confruntă UE și statele membre”, românii nu au mai pus pe primul loc “accesul tinerilor la piața forței de muncă”, cum s-a întâmplat în anii precedenți, ci imigrația. De asemenea, terorismul e privit de români drept o provocare cel puțin la fel de importantă ca inegalitatea socială.
În plus, 28% dintre români sunt de acord că țara lor are nevoie de “migranți legali care să lucreze în anumite sectoare ale economiei” – un procent mic, dar peste cele ale Cehiei, Ungariei, Bulgariei și Slovaciei, concluzionează autorii cercetării.
Pe de altă parte, 53% cred că prezența unor străini e benefică pentru economia României, iar 55%, că aceștia contribuie la diversitatea vieții culturale în țara noastră. Dar asta cu condiția să fie vorba despre străini din state membre ale UE.