Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, prin programul „50/20”, nu au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat pentru Europa Liberă că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Acesta nu a putut însă preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile.
Ultima plată de aproape 160 de milioane de lei făcută de Guvern a fost în februarie 2023, pentru decembrie 2022.
Cât datorează Guvernul celor care găzduiesc refugiați ucraineni
-Pentru cazare: 50 de lei/zi de persoană, conform OUG 28/2022. Banii îi păstrează gazda.
-Pentru masă: 20 de lei/zi de persoană, conform HG 336/2022. Banii îi primește gazda, care e obligată să îi dea refugiaților cazați.
Sumele plătite sunt neimpozabile.
Datele oficiale arată că aproximativ 73.000 de ucraineni sunt cazați prin acest program.
Bani pentru masă și cazare, doar pentru refugiații ucraineni care muncesc în România
La începutul anului, au fost luate în discuție posibile modificări ale condițiilor în care se acordă acești bani din Fondul de Rezervă al Guvernului. Ar fi propuneri la Guvern legate de posibilitatea ca banii dați pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni să fie condiționați de înscrierea copiilor la școală și de angajarea adulților. Mai mult, ar fi posibil ca banii pentru cazarea refugiaților să nu se mai deconteze pentru fiecare persoană, ci să se acorde o sumă totală de 2.000 de lei pe lună, de familie.
Nu vor fi afectate însă persoanele vulnerabile, precum vârstnicii și cei cu dizabilități.
România este singura țară din Uniunea Europeană care acordă bani de cazare și masă refugiaților ucraineni fără nicio condiție.
Consilierul de stat Mădălina Turza a anunţat, la începutul acestui an, că în România au fost alocate 565 de milioane euro pentru gestionarea crizei umanitare a refugiaţilor ucraineni, iar 200 de milioane euro au venit de la parteneri internaţionali.
Adina Silav