-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:00
No menu items!

Românii blocați în Africa de Sud, repatriați. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, duminică, în ședința de Guvern convocată de urgență la Palatul Victoria, că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria pentru a-i prelua pe cei 36 de cetăţeni români blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate, în contextul apariţiei noii variante a coronavirusului – Omicron.

Potrivit șefului Executivului, mai sunt 50-55 de locuri libere disponibile, astfel încât aeronava va putea prelua şi alţi cetăţeni blocaţi. În acest fel, alte state europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud o vor putea face, prin Mecanismul de Protecţia Civilă Europeană.

„De asemenea a apărut acea problemă privind cetăţenii români – o echipă de rugby din Baia Mare, blocată în Africa de Sud şi mai sunt patru cetăţeni români care sunt blocaţi acolo şi trebuie să se întoarcă acasă.

Referitor la situaţia cetăţenilor români blocaţi în Africa de Sud, am avut o coordonare foarte bună cu MAE, cu Ministerul Transporturilor cu DSU şi, începând de ieri (sâmbătă – n.r.) au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de Guvern şi în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români.

De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50-55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlate ţări europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă. Mi se pare cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentru că cetăţenii aşteaptă astfel de decizii de la noi. Ţinând cont că peste câteva zile vom sărbători Ziua Naţională ar fi o bucurie pentru noi toţi ca toţi cei care sunt departe de ţară să facem în aşa fel încât să simţim împreună româneşte”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de duminică a Guvernului. 

Totodată, va fi emisă o nouă hotărâre CNSU prin care va fi şi Malawi adăugat în zona roşie, a mai spus premierul.

„Ieri (sâmbătă – n.r.) am avut discuţii cu domnul ministru al Sănătăţii, Rafila, şi cu doamna Pistol. Au fost de asemenea discuţii în cadrul CNSU. A fost adoptată o hotărâre prin care am întreprins primele măsuri pe care ţara noastră le va lua în acest sens. Ulterior, am mai primit încă o nominalizare de ţară – e vorba de Malawi –  de la Comisia Europeană şi în felul acesta a fost nevoie să mai organizăm o şedinţă astăzi şi să completăm hotărârea CNSU de ieri”, a explicat Ciucă. 

Premierul a amintit şi despre măsurile pe care România le va lua în contextul apariţiei noii variante a coronavirusului – Omicron şi despre inventarierea capacităţii României de secvenţiere în vederea identificării mai rapide a acestei noi variante în cazul în care ajunge aici.

„Pe capitolul măsuri, am discutat cu echipa domnului ministru Rafila şi am identificat că e nevoie în continuare să ne focalizăm atenţia pe ceea ce înseamnă prevenţie şi am inventariat capacitatea de secvenţiere pe care o avem. Am stabilit măsurile astfel încât să putem să ameliorăm această capacitate pentru a putea identifica apariţia virusului în ţara noastră, pentru a putea lua măsuri în timp foarte scurt”, a conchis Nicolae Ciucă.

Raluca Dan