1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:32
No menu items!

Românii au băut, în medie, 90 de litri de bere în 2012. Exporturile au atins un nivel istoric

spot_img

Românii au băut, în medie, 90 de litri de bere în 2012. Exporturile au atins un nivel istoric

Volumul pieţei berii a atins 18,2 milioane hectolitri în 2012, înregistrând o creștere cu 7% față de anul anterior, potrivit Asociaţiei Berarii României. Exporturile au atins un nivel istoric în 2012, înregistrând 230.000 de hectolitri, ceea ce reprezintă 1,3% din producția locală de bere.

Producătorii sunt rezervaţi în privinţa vânzărilor din acest an, mai ales din cauza creşterii accizei. Numai în 2012, acciza colectată pentru bere a reprezentat 60% din totalul veniturilor din acciză colectate de pe piața băuturilor alcoolice.

“După cum se știe, 2013 a debutat cu o presiune fiscală sporită pe piața berii, prin creșterea accizei. Impactul acestei măsuri este încă greu de estimat și de aceea suntem mai degrabă precauți în previzionări privind evoluția consumului pe anul în curs. Cu atât mai mult cu cât puterea de cumpărare a românilor rămâne în continuare fragilă.”, a declarat Andrew Highcock, președintele Asociației Berarii României.

Producătorii pun creşterea vânzărilor de bere de anul trecut pe seama conjuncturii, mai ales că românii nu au avut mai mulţi bani disponibili decât în anii precedenţi, care să ducă la o creştere a consumului. Aşa că vara lungă, cu temperaturi ridicate şi evenimente sportive importante – precum EURO 2012 şi Jocurile Olimpice -, au creat un context favorabil consumului de bere.

În ceea ce privește volumul de vânzări înregistrat de membrii Asociației Berarii României, acesta a atins 16,6 milioane de hectolitri, cu 6,5 % mai mult decât anul precedent.

Aproximativ 98% din berea consumată de români este produsă local. “Putem afirma că sectorul berii este un partener real al autorităților române în susținerea creșterii economice. Este o afirmație care are la bază fapte concrete: de la nivelul zero al evaziunii fiscale înregistrat în industria berii, la cele 76.000 de locuri de muncă create direct și indirect în economia României”, a adăugat Highcock.

Membrii Asociaţiei şi-au transmis convingerea că soluția pentru sporirea veniturilor la bugetul României provenite de pe piața berii nu o reprezintă creșterea accizei la bere, ci stabilirea de politici care să stimuleze dezvoltarea acestui sector de activitate și a celor conexe, cum ar fi agricultura și turismul, precum și măsuri care să reducă evaziunea fiscală pe piața băuturilor alcoolice.

În 2012 s-a înregistrat, pentru al doilea an consecutiv, o creștere de aproape 10 milioane de euro a investițiilor, atingându-se cifra de 71 de milioane de euro. Contribuțiile membrilor Asociației au atins în 2012 pragul de 283 de milioane de euro, în creştere cu 11 milioane de euro față de anul anterior.

În ceea ce privește nivelul consumului de bere pe cap de locuitor înregistrat anul trecut, luând ca referinţă cele mai recente date privind recensământul populaţiei României făcute publice de către Institutul Național de Statistică (INS), în 2012 consumul de bere per capita a atins valoarea de 90 litri.

Opțiunile consumatorilor pentru tipurile de ambalaj  au avut doar mici fluctuaţii faţă de valorile înregistrate în 2011, acestea înregistrând pentru PET – 52,5% (+1,2% faţă de anul precedent), sticlă – 28,2% (-2% faţă de anul precedent), cutie – 15,8% (+1% faţă de anul precedent) şi bere la halbă – 3,5% (-0,2% faţă de anul precedent).

Exporturile au atins un nivel istoric în 2012, înregistrând 230.000 de hectolitri, ceea ce reprezintă 1,3% din producția locală de bere. Importurile au atins 430.000 de hectolitri, reprezentând aproximativ 2% din volumul de bere consumat.

Cosmina Croitoru