6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:40
No menu items!

România și-a asumat oficial, la Bruxelles, aderarea la zona euro la 1 ianuarie 2019

spot_img

Photo: © Europen Parliament/P.Naj-Olearipietro.naj-oleari@europarl.europa.eu

România și-a asumat în mod oficial, la reuniunea Consiliului Ecofin și la cea a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, de la Bruxelles, aderarea la zona euro la 1 ianuarie 2019. Este pentru prima dată când România își fixează concret și public o țintă pentru intrarea în grupul Eurozone, decizia fiind însă luată de BNR încă din 2012.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), anunțul în fața miniștrilor de Finanțe din Ecofin și a guvernatorilor BEI a fost făcut de ministrul delegate pentru Buget, Liviu Voinea.

”În contextul discuţiei miniştrilor referitoare la situaţia economică din UE şi prognoza de primavară a Comisiei Europene, publicată în 5 mai, ministrul Liviu Voinea a anunţat că, pe baza progreselor realizate în privinţa convergenţei reale şi nominale, a evoluţiei reformelor structurale şi a perspectivelor solide de creştere economică, Guvernul României a stabilit  1 ianuarie 2019 ca dată ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost primit pozitiv de participanţii la reuniunea Ecofin”, se arată în comunicatul MFP.

Potrivit instituției, la reuniunea Ecofin s-au mai discutat propunerea de directivă privind taxa pe tranzacţiile financiare (aflată în fază preliminară) şi analiza realizată de către Comisia Europeană privind dezechilibrele macroeconomice cu care se confruntă unele state membre ale Uniunii Europene.

În cadrul reuniunii Consiliului Guvernatorilor BEI, ministrul Voinea, guvernatorul român la BEI în locul ministrului plin al Finanțelor, a subliniat importanţa accelerării finanţării BEI pentru Republica Moldova în contextul situaţiei din regiune. Preşedintele BEI, Werner Hoyer, a reconfirmat angajamentul BEI pentru susţinerea finanţării de proiecte în Republica Moldova.

Comisia Europeană a îmbunătăţit recent previziunile privind creşterea economică a României, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, la estimarea din februarie. În 2013, creșterea economică a fost de 3,5%, pe baza randamentului industrial şi a recoltei agricole abundente, care a alimentat exporturile.

Și guvernatorul BNR Mugur Isărescu a făcut referire luni la creșterea economică din acest an, pe care a plasat-o la peste 3%. De asemenea, șeful băncii central a subliniat că din cele cinci criterii nominale Maastricht România îndeplinește patru, iar al cincilea va fi atins în termen rezonabil pentru intrarea în anticamera zonei euro.

Cu toate acestea, Isărescu a punctat ieri că îndeplinirea criteriilor reale de convergență sunt cel puțin la fel de importante, respectiv gradul de dezvoltare al economiei autohtone trebuie să fie unul ridicat pentru ca populația să poată suporta lin trecerea la moneda unică.

Cosmina Croitoru