România va lua o decizie în următoarea şedinţă a CSAT cu privire la numărul de militari care va fi păstrat în Afganistan în anul 2016. Asta, în contextul anunţului SUA de a menţine militari în acest teatru de operaţiuni şi al solicitării ca şi aliaţii să „contribuie”.
Statele Unite, care tocmai au anunțat amânarea retragerii în 2016 a mai multor mii de soldați din Afganistan, așteaptă acum contribuțiile aliaților lor, a afirmat, joi, la Washington șeful Pentagonului, Ashton Carter, citat de AFP.
“Ne așteptăm ca angajamentul american să determine angajamentul altor membri ai coaliției NATO în Afganistan, a declarat joi secretarul american al apărării, Ashton Carter, într-o scurtă conferință de presă”, potrivit Agerpres.
„Am demarat deja consultări cu principalii noștri aliați ca să ne asigurăm de continuarea sprijinului lor pentru această misiune” în Afganistan, a precizat șeful Pentagonului.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, s-a arătat încrezător în ceea ce privește contribuțiile viitoare ale aliaților pentru prezența militară în Afganistan. „Avem o viziune destul de bună asupra voinței altor țări de a face acest pas”, a declarat el. „L-au făcut și în trecut, iar mulți dintre aceștia și-au exprimat deja dorința de a continua” angajamentul lor în Afganistan, a mai adăugat acesta.
La rândul lui, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că, „în săptămânile care vor urma”, Alianța va lua „decizii-cheie” privind viitorul operațiunii NATO în Afganistan, „Resolute Support”.
La București, ministrul apărării Mircea Dușa a confirmat joi seara, la un post de televiziune, că a avut o discuție telefonică cu reprezentanți ai Pentagonului, care l-au anunțat despre decizia luată de SUA, însă a evitat să spună dacă oficialii americani au cerut României suplimentarea trupelor din Afganistan.
În prezent, România are în Afganistan 640 de militari, dintre care 200 de ofiţeri instructori pentru trupele afgane, 420 de militari cu misiunea de protecţie a forţelor în perimetrul şi în vecinătatea aeroportului Kandahar, precum şi 20 de militari pentru asigurarea segmentului logistic. Actuala configuraţie a fost aprobată în noiembrie 2014 de preşedintele de atunci Traian Băsescu, în urma unor discuţii cu ministrul apărării Mircea Duşa şi cu vicepremierul Gabriel Oprea.
Decizia luată în CSAT a fost ca România să rămână în Afganistan cu o prezenţă de doar 200 de ofiţeri instructori din 2016, iar restul militarilor să fie retraşi.