1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:02
No menu items!

România va participa la un proiect de cercetare a atmosferei, prin ”nanosateliți”

spot_img

mihnea costoiu

România va produce integral doi nanosateliţi, la Institutul de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele, ce fac parte dintr-o “constelaţie” de 50 de nanosateliţi care vor fi lansaţi la nivel internaţional şi vor avea ca misiune cercetarea atmosferei înalte a Pământului, a declarat duminică ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Proiectul este finanţat prin Agenţia Spaţială Europeană. Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, a făcut aceste afirmații într-o conferință de presă în care a prezentat rezultatele vizitei pe care a făcut-o în SUA, între 6 și 14 ianuarie. Acolo, oficialul român a participat la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială şi a făcut o vizită la vizita la NASA.

În proiectul nanosateliților mai participă state ca SUA, Japonia, Germania sau Italia.

”Curând după această vizită am avut confirmarea din partea administratorului NASA, generalul Charles Bolden, că va vizita România în acest an pentru prezentarea oportunităţilor cercetării spaţiale tinerilor şi companiilor din România”, a afirmat Costoiu.

Prin statutul pe care România îl are în Agenţia Spaţială Europeană, oamenii de ştiinţă români au fost recrutați pentru noile misiuni de explorare a Lunii, a planetei Marte şi a planetei Jupiter.

”României îi va fi repartizată zona de elaborare a mediului de radiaţii care se află în jurul planetei Jupiter. Practic, platforma de la Măgurele va fi gazda acestor experimente prin care vom încerca să simulăm acest mediu de radiaţii, cercetare cu efecte şi în plan practic pentru analiza efectelor acestor radiaţii asupra sateliţilor de comunicaţii”, a afirmat Costoiu.

Acesta a mai declarat că, de la 1 iulie, se vor lansa proiecte de schimburi academice bilaterale între universităţile din România şi cele americane. De asemenea, la Universitatea George Washington din Washington DC va fi înființată prima catedră de limbă, cultură şi civilizaţie românească din capitala SUA.

V.B.