3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:34
No menu items!

România va avea probleme cu atragerea fondurilor de mediu și din bugetul 2014-2020

spot_img

pos mediu

Procesul de pregătire pentru atragerea fondurilor europene de mediu din bugetul 2014-2020 înregistrează ”întârzieri semnificative”, a afirmat marți Cătălin Gheran, director în cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial din Ministerul Mediului (POS Mediu).

Principalele explicații sunt că mulți beneficiari sunt concentrați asupra procesului de implementare a proiectelor din actualul cadru financiar (2007-2013) și că pregătirea și aprobarea proiectelor majore necesită un timp îndelungat, iar ”procesul a fost demarat destul de târziu”. O altă explicație este ”supra-contractarea” – pentru axa prioritară Apă și Apă uzată, au fost aprobate 45 de proiecte, cu o valoare eligibilă de 4,28 de miliarde, adică 136% din alocările aferente.

De altfel, Gheran a remarcat că există o incertitudine a alocărilor în viitoarea etapă de programare, în condițiile în care se prefigurează o valoare ridicată a contractelor și proiectelor eșuate din actuala perioadă de programare.

În prezent, POS Mediu este unul dintre cele mai neperformante programe operaționale din punctul de vedere al ratei de absorbție, cu un indice de aproximativ 21%. Valoarea totală de finanțare pentru POS Mediu în perioada 2007-2013 este de 5,3 miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde contribuția Uniunii Europene. Acești bani vor putea fi cheltuiți până la 31 decembrie 2015.

Gheran a făcut aceste declarații în București, la un seminar organizat de Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior – JETRO și de autoritățile locale din regiunea Osaka, în contextul în care Japonia își marchează revenirea cu un stand propriu la TIB 2013, axat pe soluții pentru managementul apei.

Hiroshi Shiroi, director pentru Apă și Mediu în cadrul Primăriei Osaka, a făcut o prezentare a sistemului de management a apei din Osaka, bazată pe următoarele elemente:

  • Orașul Osaka are 2,68 mil. locuitori și o suprafață de 222 kmp, comparabil cu Bucureștiul.
  • Osaka este așezat într-o zonă inundabilă. Orașul are un sistem subteran de scurgere a apei, cu o capacitate de stocare de 300.000 mc, pentru evitarea inundațiilor.
  • 100% din populație este racordată la sistemul de canalizare.
  • Sistemul de tratare a apelor uzate presupune un sistem de reciclare a apei și unul de tratare a materiei solide, care are ca finalitate producția de energie (50.000 MWh/an), de combustibil solid și de materiale de construcții.
  • Tot gunoiul menajer din Osaka este incinerat, proces prin care se obțin energie termică și energie electrică pentru aproximativ 160.000 de gospodării.

Vlad Bârleanu