-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:59
No menu items!

România, a treia țară europeană care a activat registrul cu numele pasagerilor

spot_img

România a devenit a treia țară europeană, după Marea Britanie și Franța, care a activat registrul cu numele pasagerilor, prin operaționalizarea Unității Naționale de Informații pivind Pasagerii (UNIP). Aceasta este una dintre concluziile ședinței de comandă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), condusă de ministrul Petre Tobă, în cadrul căreia au fost analizate principalele priorități ale instituției și modul de pregătire a misiunilor din această perioadă.

“Operaționalizarea Unității Naționale de Informații privind Pasagerii (UNIP) reprezintă un obiectiv important asumat de MAI în cadrul eforturilor de combatere a migrației ilegale, a traficului de persoane și a altor riscuri cu impact asupra securității naționale, reprezentând o prioritate a Planului de acțiuni sectoriale pentru implementarea Programului de Guvernare”, precizează oficialii MAI într-un comunicat de presă remis vineri.

România devine astfel cea de-a treia țară europeană, după Marea Britanie şi Franţa, care a operaţionalizat UNIP pentru colectarea datelor înscrise în registrul cu numele pasagerilor. În prezent, sunt conectaţi la UNIP 28 de transportatori, fiind procesate zborurile de intrare şi ieşire în/din România pentru 86 de destinaţii UE şi 18 Non-UE.

Datele colectate de UNIP vor fi transmise autorităților responsabile cu prevenirea, detectarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de terorism şi a ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale.

UNIP funcționează în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Noi concursuri pentru angajări din sursă externă

O altă temă a ședinței de vineri a conducerii MAI a vizat rezultatele finale ale concursurilor desfășurate pentru încadrarea din sursă externă, cât și al celor destinate rechemării și reîncadrării în activitate.

“Având în vedere responsabilitățile pe care le implică statutul funcției de polițist, selecția și probele de concurs pentru încadrarea din sursă externă au fost extrem de riguroase și exigente, fapt pentru care, din cei peste 26.000 de candidați înscriși doar 1.707 au reușit să se încadreze în structurile MAI. Astfel, au fost ocupate 1.693 de posturi la Poliția Română din cele 1.853 scoase la concurs, iar la Inspectoratul General pentru Imigrări s-au ocupat 14 posturi din cele 20 scoase la concurs”, au mai arătat oficialii MAI.

În cazul posturilor destinate rechemării în activitate a foștilor angajați ai MAI, numărul celor admiși a fost mai mic decât numărul locurilor scoase la concurs – doar 33 de candidați pentru 47 de posturi la Poliția Română, 129 de candidați pentru 350 de posturi la Poliția de Frontieră, 209 candidați pentru 450 de posturi la IGSU, 143 de candidați pentru 250 de posturi la Jandarmeria Română și numai 2 candidați pentru cele 10 posturi la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Pentru cele peste 700 de posturi rămase neocupate, conducerea MAI a decis ca în perioada imediat următoare să se realizeze o evaluare a tuturor posturilor rămase neocupate și a nevoilor de încadrare cu specialiști, pentru a se putea organiza noi concursuri de încadrare.

În cazul încadrării specialiștilor vor fi incluse posturi destinate medicilor și cadrelor sanitare.

Alegerile locale, pe lista de priorități

Potrivit reprezentanților MAI, în cadrul ședinței operative de vineri au fost trecute în revistă activitățile desfășurate de structurile MAI și de prefecturi pentru buna organizare a alegerilor locale.

“În urma evaluării a rezultat că activitățile organizatorice sunt în grafic, ministrul afacerilor interne anunțând că săptămâna viitoare urmează a fi organizată o nouă ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru organizarea alegerilor locale. Conform deciziilor de la ultima ședință a Comisiei Tehnice Centrale, duminică, 22 mai, Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale vor desfășura prima testare a sistemului privind monitorizarea prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal”, se mai arată în comunicatul MAI.

Ministrul afacerilor interne le-a cerut tuturor structurilor operative ale MAI să trateze cu maximă atenție manifestările publice care au loc în această perioadă electorală și să-și asigure forțele necesare pentru menținerea ordinii publice.

De asemenea, Petre Tobă a cerut Poliției și Jandarmeriei să ia toate măsurile  pentru prevenirea incidentelor la “Noaptea Muzeelor”, care va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică.

R.D.