27.6 C
București
joi, 4 iulie 2024 - 19:37
No menu items!

UPDATE. România trece la salariul minim european. Cum va fi calculat

spot_img

UPDATE: Legea privind stabilirea salariilor minime europene a fost aprobată de Guvern, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

”Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență.

Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

„Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele și patronatele”, a transmis Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale

De asemenea, se prevede că Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu.

Proiectul de act normativ mai prevede adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective, pentru creșterea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și la o acoperire a protecției prin contracte colective de muncă sau acorduri colective de muncă.

Se prevede, de asemenea, sancționarea nerespectării dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil, cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut, scriu reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială.

Știre inițială: Premierul Marcel Ciolacu, a anunţat că, în şedinţa de Guvern de vineri, Executivul introduce salariului minim european în România, în concordanţă cu directiva europeană şi după consultări cu partenerii sociali.

”Introducem azi salariului minim european în România, în concordanţă cu directiva europeană şi după consultări cu partenerii sociali”, a declarat premierul, la începutul şedinţei.

”Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câştig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie şi raportarea la productivitatea muncii”, a mai spus şeful Executivului.

Potrivit actului pus în dezbatere de Ministerul Muncii, salariul minim european va fi format din 50-52% salariul mediu brut, la care se adaugă indicatori precum: inflație, rata de creștere a salariilor din România și productivitatea.

Analiștii economici apreciază că formula stabilită de Ministerul Muncii pentru a determina salariul minim european ar putea face ca acesta să ajungă la 3.800-4.200 de lei.

Intenția Guvernului este ca salariul minim european să fie introdus anul acesta, până în noiembrie.

În prezent, salariul minim pe economie este 3.300 lei brut, iar de la 1 iulie, va ajunge la 3.700 lei brut, din care 300 de lei sunt scutiți de taxe.

                                                                                                            Adina Bucur