2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:52
No menu items!

România trece la ora de iarnă. De ce vrea un stat membru să se renunțe la ora de vară

spot_img

În noaptea de sâmbătă spre duminică (28 spre 29 octombrie 2017), trecem la ora de iarnă. Schimbarea orei se face astfel încât, ora 4.00 a dimineții de 29 octombrie 2017 devine ora 3.00.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în prezent în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932.

Astăzi însă, Finlanda se pregătește să ceară Uniunii Europene (UE) să renunțe la ora de vară.

Potrivit Reuters, un comitet parlamentar a declarat că Guvernul finlandez ar trebui să acţioneze pentru ca Uniunea Europeană să desfiinţeze directiva privind ora de vară.

70.000 de finlandezi au semnat o petiţie cerând statului să renunţe la această practică. Când se trece la ora de vară, ceasurile sunt date cu o oră înainte pentru ca lumina zilei să dureze mai mult seara, în timpul lunilor de vară. Comitetul a declarat că, după audierea mai multor experţi, a ajuns la concluzia că oamenii nu se adaptează fără probleme la aceste schimbări. „Dereglarea” ceasurilor provoacă tulburări de somn pe termen scurt, reduce performanţa la locul de muncă şi, de asemenea, ar putea conduce la probleme grave de sănătate, potrivit comitetului.

„Obiectivul principal ar trebui să fie eliminarea modificărilor orei pe o bază uniformă în întreaga Uniune Europeană”, a adăugat comitetul parlamentar într-un comunicat de presă.
 
R.D.