-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:40
No menu items!

România trebuie să-și plătească datoriile

spot_img

România plăteşte marţi a doua tranşă, de 654 milioane euro, din împrumutul luat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în urma acordului încheiat în 2009. Valoarea totală a acestui împrumut este de 13 miliarde de euro. Guvernul Boc a încheiat acest acord pentru a stabiliza cursul valutar, fiind în principiu un împrumut preventiv, o centură de siguranță pentru buget.

Prima rată de 655 milioane euro a fost achitată la începutul lunii august. Până atunci, România a plătit doar dobânzi. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, declara că a făcut profit de pe urma plății acestei datorii, datorită mediei la care a cumpărat euro. ” Avem în BNR un serviciu special care ţine un echilibru al activelor, al rezervelor în diferite valute, face calcule probabilistice, gândeşte care e probabilitatea. Spre surpriza celor care au calculat o pierdere, atât pot să spun societăţii româneşti, că am făcut un profit substanţial”-declara  guvernatorul BNR.

Ultima plată din acest an va fi pe 21 decembrie, când se vor vira 257 de milioane de euro.

În 2013, Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională trebuie să dea înapoi peste 5,2 miliarde de euro, iar în 2014 – 4,8 miliarde de euro.

O echipă a Fondului Monetar International (FMI), condusă de Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti între 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autorităţile române despre  evoluţiile economice recente, politica fiscală şi monetară şi reformele structurale.

Discuţiile cu autoritățile române vor viza evoluţiile economice recente, perspectivele economice, precum şi politica fiscală şi monetară şi reformele structurale

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat la sfârşitul lui septembrie cea de-a şasea evaluare a performanțelor economice ale României în cadrul programului stand-by, urmând să fie pusă la dispoziţie o tranşă de 512,9 milioane euro.

Autorităţile au decis să trateze acordul ca unul de tip preventiv, neintenționând să retragă resursele disponibile.

Acordul stand-by a fost aprobat pe 25 martie 2011 şi a intrat în vigoare pe 31 martie 2011 şi permite autorităţilor române să tragă tranşele doar dacă au nevoie pentru consolidarea creșterii economice și reechilibrare a balanței de plăți. Suma totală stabilită în acordul preventiv este de 3,73 miliarde euro.