România a ajuns să fie țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în alte state ale Uniunii Europene, iar acest lucru afectează piaţa muncii din România. Cei mai mulți români trăiesc în Italia.
80% dintre românii care au ajuns în Italia în căutarea unui job au vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, adică forţa de muncă activă. De asemenea, anual, zeci de mii de români se mută în alte ţări. Jumătate dintre ei au vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.
„România este statul membru UE cu cel mai mare număr de persoane care locuiesc în alte țări UE (aproximativ 3,2 milioane, dintre care 34% în Italia), 76% dintre emigranți reprezentând forță de muncă activă (15-64 ani). În acest context, recrutarea de forță de muncă adecvat pregătită reprezintă una dintre cele mai presante probleme pentru firmele autohtone, 4 din 5 angajatori raportând dificultate în găsirea de personal calificat”, potrivit unui studiu BNR, arată observatornews.ro.
Salariile mai mari, dar şi posibilitatea de a avansa şi de a se dezvolta sunt principalele motive pentru care românii caută bunăstarea în altă parte.
Lipsa forţei de muncă din România este accentuată şi de lipsa competenţelor digitale.
Potrivit unui studiu, ţara noastră se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte competenţele digitale de bază.
Adina Bucur