România a ajuns la un surplus de doze de vaccin anti-COVID, din cauza interesului scăzut al populației pentru imunizare, astfel că autoritățile au decis să ceară suspendarea livrării unor loturi și închiderea unor centre de vaccinare.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, în țara noastră ar fi urmat să ajungă, în iunie, peste 7 milioane de doze de vaccin, potrivit calendarului convenit cu Comisia Europeană, dar vor fi livrate, la solicitarea autorităților române, doar aproximativ 2,6 milioane de doze.
Astfel, România trebuia să primească în iunie de la Pfizer 4.366.000 de doze, dar la solicitarea autorităților vor fi livrate doar 1.928.160 de doze. De la Moderna, conform calendarului era stabilită livrarea a 835.200 de doze, dar vor fi livrate doar 128.400.
În total, în luna iunie în România ar fi trebuit livrate 7.103.000 de doze de vaccin, dar vor fi livrate doar 2.635.680.
„Încă de la început Comisia Europeană a încheiat aceste contracte pentru un număr de doze mai mare decât populația eligibilă. Există prevăzut în contracte posibilitatea de a dona sau de a vinde din dozele în surplus, prevazute în contract. Nu numai noi am ajuns la un surplus de doze, peste tot la nivel european”, susține Baciu.
El a precizat că până se finalizează şi intră în funcţiune mecanisme de revânzare a vaccinului, România donează către Republica Moldova.
Din cele aproape 15 milioane de doze primite, România a folosit 60%
Președintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță, a spus că acestă decizie a fost luată pentru a nu se ajunge în situația ca serul să expire, în condițiile în care România a folosit doar 60% dintre dozele de vaccin anti-COVID pe care le-a primit.
„Este important să evităm ieşirea din termenul de valabilitate a dozelor şi să avem totuşi un număr semnificativ de doze care să poată să fie stocate pe termen lung, atât cât permite intervalul de valabilitate, aşa încât să reacţionăm, pe de-o parte, la noul val de îmbolnăviri dacă acesta va fi şi în România şi, pe de altă parte, de a asigura pe mai departe buna funcţionare a campaniei de vaccinare”, a spus Gheorghiță.
Se închid centre de vaccinare
Valeriu Gheorghiţă a anunţat că în 11 centre de imunizare activitatea va fi sistată, în 127 programul va fi redus, iar 70 de fluxuri de vaccinare au fost închise. Aceasta, în condițiile în care în circa 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate.
El a spus că nu se doreşte închiderea definitivă a centrelor de vaccinare deoarece este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic, iar acestea trebuie să fie pregătite să fie reactivate la nevoie.