-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:57
No menu items!

România, statul în care nu există spioni ruși

spot_img
  • Ioana Theodoru

Din informațiile pe care le am, până acum NU avem cetățeni ruși pe care să-i expulzăm”. Este declarația prim-ministrului român Nicolae Ciucă, de luni, 4 aprilie.

Toate celelalte state europene – unele dintre ele nefiind nici măcar membre ale UE, ci doar candidate la acest statut, precum Muntenegru – i-au „reevaluat” pe cetățenii ruși de pe teritoriile lor, după invadarea Ucrainei, au identificat diplomați și ofițeri pe care i-au acuzat de spionaj în favoarea Moscovei și au decis expulzarea lor.

Și nu vorbim despre coaliția formată de cele mai puternice state-membre ale Uniunii Europene pentru expulzarea a zeci de ofițeri și diplomați ruși de pe teritoriile lor: într-o operațiune comună cu Franța, care a anunțat decizia de expulzare a „numeroși diplomați ruși”, Germania a declarat, luni, 40 de diplomați ai Kremlinului „persona non grata”, după cum a anunțat șefa diplomației Annalena Baerbock.

Putem vorbi, însă, de multe alte state europene. Iată doar câteva exemple:

4 aprilieLituania i-a cerut ambasadorului Rusiei la Vilnius să părăsească ţara, „ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei suverane şi la atrocităţile forţelor armate ruse în diverse oraşe ucrainene ocupate, inclusiv la masacrul oribil de la Bucha”. De altfel, în martie, Lituania a expulzat mai mulți diplomați ruși pe care i-a acuzat de spionaj.

2 aprilieBulgaria anunță că expulzează al 11-lea diplomat rus, prim-secretarul Ambasadei Rusiei de la Sofia, pentru acțiuni de spionaj. În cazul primilor 10, deciziile de expulzare au venit cu două săptămâni în urmă, diplomații ruși având la dispoziție maximum 72 de ore ca să părăsească Bulgaria.

30 martieSlovacia a decis să expulzeze 35 de diplomaţi ruşi, Ministerul de Interne de la Bratislava invocând informaţii clasificate furnizate de către serviciul local de informaţii. Încă 5 cetățeni ruși, dintre care 3 diplomați, au fost expulzați din Slovacia la începutul aceleiași luni.

29 martie – 43 de ofițeri și diplomați ruși din Olanda, Belgia, Irlanda și Republica Cehă au fost expulzați. Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, a menționat că SUA, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Muntenegru au luat măsuri similare.

23 martiePolonia anunță că expulzează 45 de diplomați ruși acuzați de spionaj, descoperiți de serviciile de informații.

16 martieMuntenegru expulzează un diplomat rus. Moscova amenință că va riposta: „Ați intrat sub influența Occidentului.”

Premierul Nicolae Ciucă este principalul beneficiar al informațiilor colectate de serviciile secrete românești, așadar ar fi fost printre primii informați dacă ar fi fost identificate probleme de siguranță națională printre diplomați și ofițerii aflați pe teritorul național.

Cum România este unul dintre cele mai importante state în privința colectării de informații în beneficiul UE și al NATO care, prin țara noastră, au cea mai mare graniță externă în apropierea Rusiei, opinia publică românească așteaptă încă explicații în legătură cu validarea lipsei de acțiuni de spionaj în favoarea Moscovei pe teritoriul României.