1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:38
No menu items!

România şi-a depus candidatura pentru găzduirea Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice

spot_img

România a depus dosarul de candidatură a Bucureştiului pentru găzduirea viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, în cadrul reuniunii ministeriale informale a miniştrilor Telecomunicaţiilor din statele membre UE, desfăşurată luni, sub coordonarea Preşedinţiei germane a Consiliului UE, potrivit Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).

„Astăzi, 7 decembrie 2020, a avut loc reuniunea ministerială informală, prin videoconferinţă, a miniştrilor telecomunicaţiilor din statele membre UE, sub coordonarea Preşedinţiei germane a Consiliului UE. România a fost reprezentată de domnul Alexandru Nazare, Reprezentant al Guvernului României cu însărcinări speciale în domeniul securităţii cibernetice. (…) În ceea ce priveşte negocierile la nivel european pe marginea proiectului de Regulament de instituire a Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice şi a Reţelei de centre de coordonare, România şi-a depus dosarul de candidatură pentru găzduirea viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice”, se precizează în comunicatul remis de Ministerul Transporturilor.

Reprezentantul României a argumentat că Bucureştiul este cel mai indicat să găzduiască acest sediu deoarece România este primul stat care şi-a exprimat intenţia de a găzdui centrul, este unul dintre principalii contributori la nivel tehnic în privinţa acestui regulament şi, de asemenea, România este singura ţară candidată pentru sediul centrului care nu deţine niciun sediu de agenţie sau entitate europeană.

De asemenea, România asigură în totalitate securitatea cibernetică a reţelelor 5G, iar dosarul de candidatură este unul solid, care satisface pe deplin toate criteriile cerute, aşa cum o reflectă şi analiza Comisiei Europene, se menţionează în comunicatul Ministerului Transporturilor. Astfel, Bucureştiul beneficiază de un ”ecosistem extraordinar de securitate cibernetică”, un număr impresionant de specialişti IT şi de companii de tehnologie, conectivitate la cele mai înalte standarde şi un mediu internaţional divers, dinamic şi prosper, conform MTIC.

MTIC, alături de Primăria Municipiului Bucureşti, a pus deja în funcţiune un sistem organizatoric naţional care acţionează ca un mecanism de garantare a operaţionalizării centrului, se precizează în comunicat.

Pentru toate aceste argumente, Alexandru Nazare a apreciat că alegerea Bucureştiului pentru sediul Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice reprezintă o chestiune de echitate, dar şi una de recunoaştere a parcursului european al României.

Procedura de supunere la vot cu privire la alegerea sediului Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice va avea loc miercuri, 9 decembrie, la Bruxelles.