Jurnaliştii de la DailyMail au publicat un articol în care sunt prezentate fotografii alb-negru ale lui Costică Ascinte, şi care au fost descoperite de Cezar Popescu într-un depozit al unui muzeu din judeţul Ialomiţa. Fotografiile reprezintă momente din viaţa simplă a secolului 20, o istorie în imagini a unei naţiuni, o cultură care a dispărut, dar care a fost readusă la viaţă prin descoperirea, în nişte cutii dintr-un depozit de muzeu de provincie, a acestor imagini.
Aceste imagini, crezute pierdute, sunt munca de o viaţă a fotografului Costică Ascinte. El şi-a început munca în 1925 şi nu a încetat să surprindă viaţa oamenilor pe care îi întâlnea, până când a murit, în 1984 – reuşind să fotografieze evenimente ale Celui de-al Doilea Război Mondial de pe teritoriul României şi a regimului ce a urmat, regimul comunist care a devastat populaţia şi a supraîncărcat economia, spun jurnalistiiDailyMail.
Cezar Popescu a descoperit operele lui Costică Ascinte într-un depozit, ascunse de ochii publicului, al unui muzeu din judeţul Ialomiţa, şi i-a convins pe reprezentanţii respectivului muzeu să le ia pentru a le păstra şi digitiza, şi astfel, să poată fi puse în valoare.
Popescu şi-a început munca laborioasă în luna noiembrie anul trecut, şi a reuşit să digitizeze 1000 de fotografii dintre cele 5000 găsite.
Jurnaliştii englezi spun că imaginile alb-negru descoperite sunt foarte frumoase, însă triste, şi reprezintă o cultură care aproape a dispărut.
Cezar Popescu le spune celor de la DailyMail că fotografia lui preferată din colecţie este cea a unui vânător, care seamănă foarte mult cu actorul Jude Law, şi se mândreşte cu prada lui – trei dropii (specie pe cale de dispariţie)
Imaginile sunt, în cele din urmă, un portret al poporului român care a trăit într-un secol tumultuos, înfăţişând copii care se joacă în zăpadă, bărbaţi care beau, familii la muncă, dar şi nunţi, înmormântări şi dansuri.
Cezar Popescu spune că a vrut să facă publică lumii întregi această colecţie deoarece ea este o înfăţişare a vieţii româneşti într-o perioadă în care naţiunea a fost departe de ochii lumii, şi majoritatea nu ştie cum arăta viaţa românilor atunci.
G.T.