1.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 7:47
No menu items!

România se pregătește de VALUL 5. Gheorghiță: ”E puțin probabil să fie persoane care să nu intre în contact Omicron”

spot_img

Coodonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a declarat, joi, că, având în vedere cât de contagioasă este varianta Omicron a coronavirusului, este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate mare a populației, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.

„Uitându-mă la situația epidemiologică din țările vest-europene, în mod desosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie și în celelalte țări limitofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri.

Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mai mare, explicată probabil de cel puțin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută.

Mai mult, sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, pin aerosoli, nu doar prin picături de secreții respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă mai ales în spații închise, slab ventilate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit lui Gheorghiță, este irelevant faptul că avem, la acest moment, din punct de vedere clinic, majoritatea cazurilor cu evoluție ușoară sau asimptomatică pentru că, în general, aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt protejate parțial în urma faptului că sunt vaccinate sau au istoric de trecere prin boală.

Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere, este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a mai spus Gheorghiță.

De altfel, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat că valul 5 al pandemiei ar putea lovi România în luna ianuarie, când este de așteptat să crească numărul de infectări. „Situația ar putea deveni dramatică”, a spus Rafila. 

Ca o primă măsură, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a cerut Unităţilor de primire urgenţe să evalueze posibilitatea de extindere a spaţiilor pentru triajul, evaluarea şi tratamentul pacienţilor de „Cod verde”, în cazul creşterii numărului cazurilor de îmbolnăvire cu varianta Omicron a coronavirusului.

Dr. Călin Alexandru, reprezentant al Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, joi, în conferința de presă la care a participat alături de Valeriu Gheorghiță, că este posibil ca România să înregistreze o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie. 
 
Din toate discuţiile şi estimările pe care le-am primit din partea specialiştilor, ne aşteptăm ca undeva înspre sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, să ne confruntăm cu o recrudescenţă şi un al cincilea val. Ăsta este elementul pe care l-am luat în calcul la momentul la care am discutat cu colegii din structurile de Urgenţă, având în vedere faptul că din primele informaţii varianta Omicron este foarte transmisibilă, mult mai transmisibilă decât cealalte variante, în schimb, dă, în majoritatea cazurilor, o simptomatologie uşoară. Ne aşteptăm ca o bună parte din ele să ajungă şi la Unităţile de primiri urgenţe şi ăsta a fost motivul pentru care le-am solicitat să evalueze deja posibilitatea de extindere a spaţiilor pentru triajul, evaluarea şi tratamentul pacienţilor de Cod verde”, a explicat Călin Alexandru.
 
El a menţionat că unele spitale au găsit spaţii, iar altele au posibilitatea de a găzdui containere.  
 
„Sunt diferite metode, unele dintre au fost deja aplicate sau sunt unităţi de primiri urgenţe care au identificat spaţii în spitale, altele au identificat posibilitatea de a aduce containere. Noi am sprijinit, de exemplu, în Bucureşti, Spitalul Universitar şi respectiv Spitalul Sfântul Pantelimon prin instalarea unor puncte medicale avansate care au fost folosite ca extensii ale unităţilor de primiri urgenţe, deci, în funcţie de fiecare spital, configurarea spaţiilor de acolo, se pot identifica astfel de soluţii, dar ele trebuie să fie gândite din timp şi toate pregătirile să fie deja făcute”, a mai transmis reprezentantul DSU.
 
Raluca Dan