Guvernul a stabilit, joi, prin Ordonanță de urgență crearea unei echipe de 15 juriști din Ministerul de Finanțe și din Secretariatul General al Guvernului, care să gestioneze toate informatiile pe care le pot avea alte ministere sau entități cu privire la litigiile în desfășurare sau în viitor ale statului român, similare cu litigii precum Roșia Montana sau Pfizer.
„Astăzi prin OUG s-a constituit la nivel Guvernamental, la nivel de Minister de Finante și de Secretariat General al Guvernului, un nucleu format din 15 juristi care trebuie sa gestioneze toate informatiile pe care le pot avea alte ministere sau entităti cu privire la litigiile în desfășurare sau în viitor ale statului roman similare cu Roșia Montana sau Pfizer.
Acest nucleu constituit astăzi, pe baza unui fundament legislativ preexistent, prin care Ministerul Finantelor oricum avea responsabilități de gestionare a acestor litigii, va aduce la zi informațiile la nivel guvernamental”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței Executivului.
Majorarea salarială de 50%
Este vorba de 10 juriști care se ocupau și până acum de coordonarea internă a acestor litigii, iar 5 juriști sunt din cadrul Secretariatului General al Guvernului, ale căror salarii vor fi majorate cu 50%.
„Cei 10 juriști din Ministerul de Finanțe vor beneficia de o majorare salarială pentru o compensare a efortului suplimentar și pentru o stimulare profesională, la care se adaugă 5 juriști din SGG, care vor avea de asemenea de majorarea salarială”, a explicat acesta.
20 februarie, primul termen al procesului cu Pfizer
România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09.00, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, de compania Pfizer.
Țării noastre i se solicită executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28.940.613 doze rămase pe care le-a achiziționat în valoare de 564.341.953,5 euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2.780.851.410,07 RON, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda la rata de refinanțare a BCE plus 5 puncte.
Totodată, compania Pfizer, solicită obligarea României la plata tuturor costurilor și cheltuielilor de judecată aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare și a daunelor procedurale stabilite la 22.500 EURO.
Astfel țara noastră, ar avea de plătit peste 560 de milioane de euro.
Compania a inițiat procese similare împotriva Poloniei și Ungariei.
Adina Bucur Silav