7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:36
No menu items!

România se aliniază statelor civilizate. Cu animalul de companie în instituții publice și în transportul în comun

spot_img

Românii vor avea acces cu animalele de companie în mijloacele de transport în comun, în instituțiile publice, dar și în cele de drept privat care au obținut statut de utilitate publică ori sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. Așa prevede un proiect de lege pentru completarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, inițiat de deputatul PNL Gheorghe Pecingină, și semnat atât de parlamentari liberali, cât și de parlamentari ai USR, PSD și neafiliați.

În ultimii ani, Comisia Europeană și Consiliul European au adoptat mai multe directive și regulamente privind protecția animalelor, transcrise, e drept, în legislație de toate statele membre, care sunt obligate să respecte cele mai înalte standarde pentru binele animalelor. Respectarea celor “cinci libertăți” ale animalelor (de a nu suferi de foame și de sete; de a fi ferite de disconfort;  de a nu suferi dureri, leziuni și boli; de a manifesta un comportament firesc; de a nu suferi de frică sau de stres) reprezintă, în cele din urmă, dovezi de educație, bun-simț, empatie și civilizație.

Din păcate, așa cum arată și ințiatorul proiectului de lege în expunerea de motive ce stă la baza actului normativ, în România, proprietarii de animale se confruntă încă cu o atitudine răutăcioasă și discriminatorie. “Pe principiul că animalele își fac nevoile peste tot, accesul le este îngrădit în multe locuri, publice sau private. În realitate, însă, oamenii care aleg să își ia animalele cu ei își consideră animalele membri ai familiei. Drept urmare, au animale educate, obișnuite să își însoțească proprietarii peste tot”, se arată, pe bună dreptate, în document.

Astăzi, în România, accesul animalelor de companie nu e permis în instituțiile publice cu două excepții: Consiliul Județean Ilfov – care reprezintă un model de bune-practici în privința aplicării standardelor europene – și Consiliul Județean Neamț, care a preluat modelul aplicat la Ilfov.

România în rândul țărilor civilizate, care respectă viața în general

Prin comparație, în multe alte state, accesul animalelor de companie, câini și pisici, este permis aproape peste tot. În Spania, spre exemplu, există boluri cu apă inclusiv pe străzi, din loc în loc. De asemenea, animalele au voie în magazine, în restaurante, în instituții. La fel și în Germania. În multe instituții și în restaurante, există boluri cu apă pentru animale. Alte țări prietenoase cu animalele sunt: Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia, Elveția.

Iar inițiatorul proiectului speră că, odată ce instituțiile publice vor deveni prietenoase cu animalele, modelul lor va fi preluat și de mediul privat.

“Instituțiile publice din România vor fi nevoite să își schimbe regulamentele interne și să specifice clar, la vedere, că respectă orice formă de viață. De asemenea, vor fi obligate să asigure, la intrare, boluri pentru apă și hrană. Vorbim de lucruri esențiale, care presupun un efort bugetar minim.

Odată cu această modificare, România intră în rândul țărilor considerate civilizate și, cel mai probabil, schimbarea va fi preluată și în domeniul privat. E o normalitate să vezi restaurante și cafenele în care animalele sunt bine-venite”, arată deputatul Gheorghe Pecingină în fundamentarea actului normativ.

Și în privința accesului animalelor în mijloacele de transport în comun e nevoie de o reglementară la nivel național. Pentru că, deși multe orașe au dat undă verde animalelor de companie în mijloacele de transport în comun, unele luând drept exemplu tot o inițiativă a CJ Ilfov, în marea majoritate a localităților, oamenilor le este interzis să urce cu animalele de companie în autobuze, microbuze, tramvaie sau troleibuze, chiar și în cazuri urgente în care au nevoie să ajungă cu pisica sau cățelul la veterinar, spre exemplu.

“Toate instituțiile care au în gestiune transportul în comun vor fi nevoite să își modifice regulamentele interne în conformitate cu legislația națională. Și vor fi obligate să anunțe public acest lucru. Și această schimbare va poziționa România în rândul țărilor civilizate, care respectă viața în general. În alte state europene este ceva obișnuit să vezi animale la metrou, în autobuze, în tren”, subliniază inițiatorul proiectului.

Emanuel Stan