2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:19
No menu items!

România printre fruntașe la încălcarea drepturilor omului

spot_img

România, Bulgaria, Grecia şi Polonia sunt ţările UE cu cele mai mari probleme în ceea ce priveşte procesele penale, se spune într-un raport al unor organizaţii partenere ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Statele estice al Uniunii au recidivate de multe ori în ultimii ani, întârziind procesul de anchetă şi punerea sub acuzare, dar şi încălcând dreptul la libertate şi la un proces corect.

În unele ţări ale Uniunii Europene, detenţia dinaintea procesului poate dura şi patru ani, alte state nici nu au prevăzut o perioadă maximă de detenţie fără proces.

Raportul Defence Rights in EU redactat de organizaţia Fair Trials International şi firma internaţională de avocaţi Clifford Chance, acoperă o perioadă de cinci ani între 2007 şi vara acestui an.

Situaţia pare să se agraveze de la un an la altul. În 2007 au avut loc 37 de violări ale dreptului la o judecată corectă în statele Uniunii, în vreme ce în 2011 acest indicator s-a dublat, ajungând la 75.

Grecia a înregistrat cele mai multe violări– 108 – ale încălcării dreptului la libertate şi la corectă judecată în ultimii cinci ani. Cele mai multe se leagă de întârzierea cronică a declanşării procesului. De asemenea, nu există interpreți și a fost pusă, nu odată în discuție, corectitudinea sistemului judiciar din Grecia.

În Bulgaria s-au înregistrat 92 de violări ale drepturilor învinuiților, multe dintre ele din cauza  lipsei de celeritate a instanțelor. Cei care au fost reținuți nu au acces la avocați și familie.

Polonia are 67 de încălcări și pare să ignore cererile venite de la Strasbourg în ceea ce privește avocații din oficiu și amânarea termenelor proceselor. În custodia poliţiei se află prea multe persoane cărora li se limitează accesul la dosare în timpul investigaţiilor, se mai spune în studiu.

România, cu 49 de încălcări ale acestor drepturi, este criticată pentru că nu le permite deţinuţilor să ceară investigarea legalizăţii detenţiei, să li se presume nevinovăţie până li se stabileşte vinovăţia prin sentinţa judecătorească şi nu pot să interogheze martorii care sunt chemaţi să depună mărturie împotriva lor.

România a pierdut sute de procese la CEDO, unele pe tema proprietăţilor confiscate de comunişti şi nerestituite, dar multe altele pentru erori judiciare şi încălcarea drepturilor omului în cazul arestării şi proceselor care au urmat.(S.S.)