4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:06
No menu items!

România, printre codașele Europei la competitivitate. Bruxelles-ul vrea să schimbe asta

spot_img

Photo: © Europen Parliament/P.Naj-Oleari pietro.naj-oleari@europarl.europa.eu

Comisia Europeană a transmis că vrea să reformeze administrația publică din statele membre UE, în condițiile în care acest sector rămâne, în majoritatea țărilor, unul extrem de ineficient. Potrivit celui mai recent Raport privind Competitivitatea statelor membre, România este unul dintre cele patru state membre cu cele mai slabe performanțe ale administrației publice.

”Pentru a prospera, mediul de afaceri are nevoie de servicii publice eficiente, productive și de calitate ridicată. Antreprenorii trebuie să ia rapid decizii, așa că au nevoie de siguranță și de predictibilitate legislativă, dar și de scurtarea căilor procedurale”, se arată într-un comunicat al CE.

În acest sens, înalții oficiali ai Executivului european vor găzdui o conferință la nivel înalt, în 29 octombrie, la Bruxelles, care să impulsioneze dezbaterea privind modalitățile prin care administrațiile publice din Europa să devină mai eficiente și mai transparente.

Astfel, președintele CE, Jose Manuel Barroso, vicepreședinții Antonio Tajani și Maros Sefcovic, vor fi gazdele unui eveniment care va aduna jucători-cheie ai mediului de afaceri, lideri din industrie, miniștri, consultanți și strategi în politici publice. ”Se vor discuta provocările și oportunitățile administrației publice din Europa. Evenimentul va avea un forum care să permită schimbul de idei și experiența în depășirea acestor probleme”, se mai arată în comunicatul CE.

În privința eficienței guvernamentale generale, ultimele rapoarte publice arată că, în timp ce unele state membre au urcat în clasament, zece țări au pierdut locuri importante. Este vorba despre Austria Croația, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, România, Slovacia și Slovenia.

”Patru state membre – Grecia, Italia, Bulgaria și România – performează foarte prost. Diferențele între statele membre variază de la timpul și costul necesare pentru a înființa o companie, până la numărul de ore necesare pentru a te conforma la regulile de rambursare a taxelor”, arată Comisia.

Scopul conferinței din Octombrie este identificarea dificultăților cu care se confruntă industria în relație cu administrațiile publice, dar și livrarea de exemple concrete prin care aceste dificultăți au fost eliminate și bune practici în administrația publică din statele membre.

Legislaţia care se modifică des, birocraţia, corupţia generalizată şi infrastructura deficitară afectează performanţele companiilor din România, susţine Comisia Europeană în ultimul sau raport privind competitivitatea. Sprijinul scăzut acordat cercetării face ca dezvoltarea şi inovaţia în afaceri să fie reduse.

Documentul evidențiază că, în prezent, în România sunt în curs de elaborare mai multe startegii naționale și că se fac eforturi pentru a consolida competitivitatea în domenii importante pentru creștere.

”Cu toate acestea, este necesară aplicarea lor efectivă pentru rezultate vizibile și durabile. În plus față de angajamentul politic, acest lucru ar necesita mecanisme pentru a coordona, monitoriza și a pune în aplicare politicile. Ar fi, de asemenea, necesare acțiuni suplimentare pentru a remedia acapararea puterii statului de către grupuri de interese restrânse și alte forme de corupție administrativă”, se mai menționează în raport.

Cosmina Croitoru