România este pe ultimul loc între țările europene în care pensionarii muncesc, cu un procent de aproximativ 1,7% față de media de 13%. Statisticile arată că și pensionarii care aleg să lucreze după primirea indemnizației de pensie sunt mai mult nevoiți să își suplimenteze veniturile.
Conform statisticilor europene, cei mai mulți dintre angajații români pensionați nu mai lucrează după prima încasare a indemnizației de la stat, în ciuda veniturilor scăzute pe care le avem ca țară. În timp ce peste 50% din pensionarii Estoniei încă lucrează, procentul în România este de mai puțin de 2%, clasându-se, astfel, pe ultimul loc. La nivelul Uniunii Europene, procentul este de 13%.
Principalul motiv pentru care persoanele ieșite la pensie pentru limita de vârstă mai merg încă la lucru este dorința continuă de a lucra și de a fi productivi, potrivit răspunsurilor oferite de 36,6% dintre persoanele sondate în cadrul studiului publicat de Eurostat.
Pe locul doi ca motiv al muncii după pensie, cu un procent de 28,%, este nevoia de bani, iar alte motive sunt menținerea integrării sociale și beneficiile salariale oferite de locul de muncă. Doar 3,5% dintre respondenți mai muncesc și după pensionare pentru că și partenerul lor încă se află în câmpul muncii.
În România, principalul motiv este susținerea financiară a familiei, deoarece marea majoritate a pensiilor se încadrează la sume modice, cu care este greu să supraviețuiești, mai ales dacă ai și medicamente scumpe de cumpărat lunar. Specialiștii spun că cei aproape 2% dintre vârstnici aleg să mai meargă la serviciu doar pentru a-și acoperi golurile financiare.
Conform fanatik.ro, în 2023, circa 20.600 de pensionari au continuat să muncească după încasarea primei pensii. În următoarele șase luni, alte 25.000 de persoane pensionate au revenit în câmpul muncii, potrivit INS.