3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:57
No menu items!

România, pe punctul de a primi mai mult timp pentru cheltuirea fondurilor UE

spot_img

România, pe punctul de a primi mai mult timp pentru cheltuirea fondurilor UE

Comisia Europeană a propus, marți, extinderea regulii N+3 pentru România și Slovacia, care oferă celor două state o mai mare libertate de a cheltui și de solicita fonduri de la UE, reducând riscul de pierdere a fondurilor.

”Măsura ar oferi României și Slovaciei mai mult timp pentru a cheltui banii politicii de coeziune. Ea ar permite o mai bună selecție și implementare a proiectelor strategice – de exemplu, pentru a stimula competitivitatea IMM-urilor și crearea de locuri de muncă pentru tineri”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Potrivit CE, în absența măsurii propuse, investițiile din cadrul politicii de coeziune pentru creștere ar putea fi pierdute din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor sau din cauza dificultății de a găsi cofinanțatori la nivel național și în sectorul privat, în climatul economic actual.

”Măsurile specifice pe care le-am adoptat astăzi vor ajuta aceste țări să utilizeze atât de necesarele investiții: pentru a crea locuri de muncă sustenabile sprijinind întreprinderile mici și mijlocii și ajutându-le să obțină finanțare, pentru a ajuta tinerii să se reintegreze pe piața muncii și pentru a încuraja inovarea și cercetarea (…) Însă, ar trebui să adaug că, deși prezenta propunere oferă spațiu de manevră, ea nu poate înlocui reformele și măsurile de accelerare în ceea ce privește utilizarea fondurilor”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica regională.

Măsura destinată României și Slovaciei răspunde la solicitarea privind viitorul buget al UE pe care Consiliul European din februarie a adresat-o Comisiei, de a explora modalitățile în care cele două țări ar putea utiliza mai ușor fondurile UE.

Fondurile alocate statelor membre în cadrul politicii de coeziune se împart în sume anuale care trebuie cheltuite în decurs de doi sau trei ani, în funcție de țară. Această regulă este cunoscută sub numele de regula „N+2 sau N+3”, N fiind anul în care sunt alocate fondurile.

 Oricare parte din suma anuală care nu este solicitată de către statul membru în această perioadă se deduce automat din suma totală alocată și se întoarce la bugetul total al UE. Propunerea va fi trimisă Parlamentului European și Consiliului de Miniștri ai UE, pentru adoptare.

Cosmina Croitoru