În țara noastră mor de 3 ori mai mulți pacienți din cauze tratabile decât media UE, este una dintre concluziile raportului anual „Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle”, publicat recent de Comisia Europeană și OECD.
România are cel mai mare număr de paturi de spital din Europa, reiese din raportul „Health at a Glance: Europe 2024”, însă stă dezastruos la capitole precum prevenție, screening, vaccinare sau la numărul de pacienți care au acces la examinări medicale imagistice de înaltă performanță – CT, RMN sau PET/CT.
Potrivit raportului, în România cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor rămân cele mai scăzute dintre țările UE. De exemplu, acum doi ani, țara noastră a cheltuit în medie 1.632 de euro cu sănătatea pe cap de locuitor, adică mai puțin de jumătate din media europeană care este 3.533 de euro pe cap de locuitor.
Țara noastră continuă să aloce printre cei mai puțini bani și pentru cheltuielile cu sănătatea raportat la PIB: 5,7%.
Principalele cauze ale deceselor
România stă foarte prost la capitolul decese din cauze tratabile, unde ocupăm ultimul loc.
Principalele cauze ale deceselor din cauze tratabile, la care România este pe primul loc în Europa sunt bolile cardiace ischemice (21%), cancerul colorectal (14%), cancerul de sân (10%), accidentul vascular cerebral (10%), pneumonia (8%), hipertensiunea (5%) și diabetul (4%). În ceea ce privește morțile din cauze prevenibile, în anul 2021 numărul prima cauză a fost COVID-19 (24%), urmat de cancerul pulmonar (16%), bolile cardiace ischemice (10%), consumul de alcool (6%), accidentul vascular cerebral (5%), accidente (5%), BPOC – boala pulmonară obstructivă cronică (4%) și sinucideri (4%).
Mortalitatea din cauze tratabile este considerată un indicator al eficienței sistemului de sănătate, în timp ce mortalitatea din cauze prevenibile este considerată un indicator al eficienței politicilor publice de prevenție în domeniul sănătății. Ambele categorii sunt considerate indicatori ai unor decese care pot fi evitate.
România stă foarte prost nu doar la decese din cauze tratabile, unde ocupăm ultimul loc, ci și la capitolul „decese produse din cauze prevenibile”. La cauze prevenibile ne situăm pe antepenultimul loc în UE: 440 de români la fiecare sută de mii de locuitori cu vârsta sub 75 de ani mor, într-un an, din cauze ce pot fi prevenite.
Doar Ungaria (452 de decese la suta de mii de locuitori) și Bulgaria (cu 460 de decese prevenibile la suta de mii de locuitori sub 75 de ani) se află în urma noastră.
Media celor 27 de state ale Uniunii Europene este de 201 decese din cauze prevenibile la suta de mii de locuitori sub 75 de ani într-un an. Mai puțin de jumătate din cât are țara noastră.
Adina Bucur