4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:05
No menu items!

România, pe locul 32 în lume ca atractivitate pentru investiții în energie verde

spot_img

eoliana energie

România a urcat un loc, de pe 33 pe locul 32, în Indexul de atractivitate al statelor pentru energia regenerabilă (RECAI), publicat de compania de consultanță EY. Clasamentul este condus de SUA, China și Germania.

În funcţie de tehnologie, România se clasează pe locul 28 în indexul energiei eoliene şi tot 28 în indexul energiei solare fotovoltaice. În schimb, ocupă locul 36 la energie produsă din biomasă.

Andrei Benghea-Mălăieş, director executiv în cadrul departamentului de Asistenţă în Afaceri al EY România, a afirmat că menţinerea interesului investitorilor pentru România, marcată prin urcarea cu un loc în clasament, arată că sectorul energiei regenerabile rămâne în continuare atractiv, în comparaţie cu alte state din Sud-Estul Europei, ”în ciuda unei legislaţii în reaşezare”.

În prezent, situația legislativă din România este confuză, în contextul în care președintele Traian Băsescu a retrimis către Parlament, în ianuarie, legea privind reducerea schemei de certificate verzi.

Guvernul promovase, în 2013, o lege prin care producătorii de energie regenerabilă urmau să primească, de la 1 ianuarie 2014, mai puține certificate verzi pentru fiecare MWh livrat consumatorilor, față de cât prevedea legislația anterioară din 2008. Subvenția pentru producătorii de energie verde a crescut de la 8 lei în 2011 la 53 de lei per MWh în 2013, potrivit ministrului Energiei Constantin Niță, fapt care a pus o presiune mare pe costurile industriei și gospodăriilor.

”Indicele RECAI include atât componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cât şi componente legate de factori macro şi microeconomici, zone unde Romania se află în urma altor state din regiune”, a spus Benghea-Mălăieş.

Din perspectivă globală, EY afirmă că scăderea investiţiilor în energie regenerabilă în 2013 intensifică orientarea industriei către inovaţie şi eficientizare în 2014.

”[Guvernele] trebuie să aibă în vedere efectuarea unei evaluări transparente şi obiective pentru a identifica mixul energetic cel mai potrivit şi pentru a adopta un plan centralizat de acţiune care să contracareze incertitudinea din piaţă şi, în acelaşi timp, să încurajeze participarea sectorului privat. Mediul de business are, de asemenea, un rol de jucat în abordarea propriilor riscuri legate de energie, cum ar fi expunerea la preţurile materiilor prime, continuitatea afacerii şi conformitatea cu reglementările industriei”, se arată într-un comunicat al EY.

Raportul RECAI realizează un clasament al primelor 40 de pieţe din punct de vedere al atractivităţii şi oportunităţilor de investiţii în sectorul energiei regenerabile, având la bază o serie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pieţei de energie şi de tehnologie specifică.

EY_ RECAI index feb 2014

Vlad Bârleanu