România se află pe locul 21 din cele 28 de state ale UE într-un clasament al inovării în economie, publicat de Comisia Europeană. Statele pe care România le depășește sunt Polonia, Slovacia, Croația, Portugalia, Letonia, Lituania și Bulgaria.
”Indicatorul rezultatelor inovării” măsoară gradul în care ideile din sectoare inovatoare reușesc să intre pe piață, creând locuri de muncă mai bune și sporind competitivitatea Europei, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile naționale în domeniul inovării, arată că există încă diferențe semnificative între țările din Uniune. Într‑un context internațional, UE funcționează bine în ansamblu, chiar dacă se află în continuare în urma unora dintre cele mai inovatoare economii din lume.
Comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Maire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Pentru a fi lider în economia mondială, Uniunea Europeană trebuie să transforme un număr mai mare de idei strălucite în produse și servicii de succes. Trebuie, de asemenea, să elimine decalajul îngrijorător existent la nivelul inovării. Indicatorul propus ne va ajuta să ne evaluăm activitatea în acest sens și să identificăm domeniile în care țările trebuie să ia măsuri.”
Țările aflate pe primele locuri la nivelul UE își datorează poziția cel puțin unuia dintre următorii factori: o economie cu un număr mare de sectoare cu grad ridicat de cunoștințe, întreprinderi inovatoare care se dezvoltă rapid, niveluri ridicate de brevetare și exporturi competitive.
Noul indicator se concentrează pe rezultatele inovării și are la bază patru componente:
- Inovarea tehnologică, măsurată prin numărul de brevete.
- Ocuparea forței de muncă în activități care implică un grad ridicat de cunoștințe, ca procent din totalul locurilor de muncă.
- Competitivitatea bunurilor și a serviciilor cu grad ridicat de cunoștințe (aportul produselor de tehnologie medie și înaltă la totalul balanței comerciale și cota serviciilor cu grad ridicat de cunoștințe în totalul exporturilor de servicii).
- Ocuparea forței de muncă în întreprinderile care se dezvoltă rapid, din sectoare inovatoare.
Comparativ cu o serie de țări din afara sa, UE în ansamblu are rezultate bune. Elveția (CH) și Japonia (JP) se detașează clar ca fiind cele mai performante, în timp ce UE se află aproximativ la același nivel cu Statele Unite în privința rezultatelor inovării (tabel jos).
Strategia Europa 2020 are ca scop creșterea investițiilor publice și private în cercetare și dezvoltare până la 3% din PIB.
Vlad Bârleanu