România se situează pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor preliminare publicate miercuri de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). Producția de vin a României s-a majorat cu 9% în 2015, până la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,750 milioane hectolitri în 2014.
Producția mondială de vin pentru 2015 este estimată la 275,7 milioane hectolitri, cu 2% mai mare decât cea de anul trecut, iar Italia a redevenit cel mai mare producător mondial, detronând Franța și Spania, a anunțat OIV.
În topul celor mai mari producători se află Italia, care a redevenit lider mondial, cu o producție de 48,9 milioane hectolitri, cu 10% mai mare decât cea de anul trecut, față de 47,4 milioane hectolitri în cazul Franței, creștere de 1%, și 36,6 milioane hectolitri în cazul Spaniei, cu 4% mai mică decât în 2014.
Pe locurile următoare se situează SUA, cu o producție de 22,1 milioane hectolitri, Argentina cu o producție mai mică cu 12%, până la 13,3 milioane hectolitri și Chile, cu o producție record de 12,8 milioane hectolitri, cu 23% mai mare decât anul trecut.
În cazul Europei, OIV și-a îmbunătățit estimările privind producția de vin pentru 2015 în Portugalia (cu 8%), România (cu 9%), Ungaria (12%) și Austria (18%), doar în cazul două state fiind revizuite în scădere Germania (minus 4%) și Grecia ( minus 9%).
La fel ca și anul trecut, OIV consideră că echilibrul pieței va fi asigurat în condițiile în care producția va permite acoperirea consumului și a necesarului de vin pentru scopuri industriale, precum producția de oțet, brandy și vermut, iar consumul mondial se va situa între 235,7 și 248,8 milioane hectolitri.
În prezent, România se află în top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie, cu peste 200.000 de hectare, și pe locul 6 din punctul de vedere al producției.