Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, anunță că Fondul de Rezervă este mult mai mic decât în alţi ani, fiind cuprinse sume pentru alegeri şi ”o sumă mică” pentru forţa majoră.
Tánczos Barna a declarat, într-un interviu pentru HotNews, că în Fondul de Rezervă bugetară pe anul 2025 sunt sume mult mai mici, ”sute de milioane de lei”, în loc de ”multe miliarde de lei”, cât au fost anul trecut.
Întrebat despre Fondul de Rezervă bugetară, ministrul a răspuns direct că ”nu există”. Ulterior, a adăugat că va exista un fond de rezervă, dar limitat.
”Nu ne putem încadra în 7% (deficit bugetar – n.r.) dacă în fiecare zi inventăm un motiv pentru care trebuie să mai suplimentăm în stânga, în dreapta, bugetul, pentru a mai face nişte plăţi”, a precizat ministrul.
Acesta a spus că ”în Fondul de Rezervă avem banii pentru alegeri şi, într-adevăr, avem o sumă pentru forţă majoră, dar chiar o sumă mică”.
Guvernul Ciolacu 1 a cheltuit într-un an cât restul guvernelor din ultimii 15 ani
Guvernul Ciolacu a utilizat în ultimii ani Fondul de Rezervă bugetară ca buget paralel din care alocă bani către ministere și instituții fără să mai utilizeze instrumentul rectificării bugetare.
Numai între septembrie 2023 și octombrie 2024, Guvernul Ciolacu a distribuit prin Fondul de Rezervă 65 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 11% din bugetul pentru anul 2024.
Prin acest mod de cheltuire, a consumat de două ori mai mult decât toate guvernele din ultimii 15 ani.
În noiembrie, anul trecut, Guvernul a scos din Fondul de Rezervă alte 1,6 miliarde de lei, pentru plata pensiilor majorate, dar și a ajutoarelor sociale. Asta după ce Ministerul Muncii a rămas fără suficienți bani pentru plata pensiilor.
Cheltuieli urgente sau neprevăzute
Conform Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, Fondul de Rezervă bugetară este folosit pentru cheltuieli urgente sau neprevăzute, care sunt aprobate prin hotărâri de guvern, și poate fi repartizat către instituțiile publice și autoritățile locale.
Astfel, fondul de rezervă permite intervenția atunci când apar situații care necesită o alocare rapidă de resurse. Este folosit la calamități, situații în care companii de stat intră în faliment sau unitățile administrative teritoriale au nevoie urgentă de bani.
Adina Bucur