4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:49
No menu items!

România nu ştie cum să-i ia Uniunii Europene banii

spot_img

Aproximativ 70% din corecţiile financiare aplicate beneficiarilor proiectelor derulate în cadrul Programului Operaţional Regional, penalităţi care totalizează 100 milioane euro, sunt aplicate în urma interpretărilor diferite ale legislaţiei achiziţiilor publice, plata fiind transferată la bugetul de stat sau la bugetele locale, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Marcel Boloş, marţi, la o conferinţă privind rezultatele POR pentru 2011.

Oficialul român spune că multe dintre corecţiile financiare aplicate beneficiarilor, aproximativ 70% din ele, sunt rezultatul interpretărilor de legislative.

“Este mare diferenţă între o corecţie aplicată pentru o interpretare greşită a legislaţiei achiziţiilor publice sau o corecţie dată cuiva care intenţionat a introdus criterii restrictive în licitaţii. În momentul în care s-a luat decizia aplicării corecţiei financiare, sarcina se transferă la bugetul de stat sau la bugetul local”, a afirmat Marcel Boloş.

Corecţiile financiare aplicate beneficiarilor proiectelor cu finanţare europeană în POR se ridică la peste 100 milioane euro, iar cele aplicate de Comisia Europeană României la peste 200 milioane euro.

Pentru depăşirea ratei de eroare impuse, de maximum 2%, România a fost sancţionată de Comisia Europeană cu presuspendarea POR.

Pe de altă parte, Marcel Boloş susţine că rata de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional a fost, la 1 noiembrie 2012,  de 21%, adică 786 milioane euro, iar gradul de contractare a fost de 98%.

De asemenea, gradul mediu de absorbţie a fondurilor pentru România este de 9,67%.

Plăţile efectuate în cadrul Programului Operaţional Regional prin Fondul European de Dezvoltare Regională se ridică la 1,02 miliarde euro, la 1 octombrie 2012, reprezentând 28% din totalul alocat, potrivit datelor prezentate marţi de MDRT.

Au fost finalizate, până la 1 octombrie 2012, peste 970 de proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional . Au fost  alocate peste 460 de milioane de euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională(FEDR).

Peste 3 200 de proiecte au fost contractate, suma alocată de FEDR fiind de 3,3 miliarde euro.

Potrivit datelor MDRT, banii au ajutat la reabilitarea a 764 de kilometri de drumuri judeţene, centuri ocolitoare, străzi urbane şi 751 de microîntreprinderi au primit sprijin pentru dezvoltare. De asemenea, până la 1 octombrie 2012 au fost create 40 de unităţi mobile pentru situaţii de urgenţă, 38 de centre sociale au fost reabilitate, modernizare şi echipate, precum şi 63 de unităţi de învăţământ şi au fost create 3.503 de locuri de muncă.