0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:02
No menu items!

România, membră a Grupului de Mediere

spot_img

 

grup de mediere

Titus Corlăţean, Ministrul de externe, a luat parte joi, în marja celei de-a 67-a sesiuni a Adunării generale ONU, la o reuniune cu şefii de delegaţii ai statelor membre ale Grupului de Acţiune privind Medierea. În acest context, România a devenit membru al Grupului de Acțiune privind Medierea. Grupul este alcătuit din 34 de state membre ONU şi şapte organizaţii politice regionale şi ONU.

Întrunirea a fost deschisă de către preşedintele Finlandei, iar principalii invitați au fost adjunctul Secretarului general al ONU, Jan Eliasson, şi emisarul comun al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Ligii Statelor Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi. De organizarea acestei reuniuni s-au ocupat miniştrii de externe ai Finlandei şi Turciei. Aceste două state sunt iniţiatoare ale rezoluţiei Adunării Generale a ONU pe subiectul întăririi rolului medierii în soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor.

În cadrul discuțiilor, Titus Corlatean, cât și alți participanți, printre care se numără miniştrii afacerilor externe ai Suediei, Turciei, Finlandei, României, Marocului, Sloveniei, secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier au evidențiat însemnătatea prelungirii eforturilor pentru intensificarea rolului medierii ca unealtă de prevenire şi rezolvare prin procedee paşnice a disputelor .

De asemenea, o importanța aparte este acordată cooperării şi coordonării între personajele implicate în procesele de mediere. În acest sens,  șeful diplomaţiei române, a înaintat un ansamblu de propuneri pentru viitor, cum ar fi asocierea organizaţiilor regionale şi sub-regionale, dar şi organizaţiilor neguvernamentale în procese de mediere, continuarea consolidării bazei normative în cadrul ONU, întrbuințarea medierii în situații precum divergențele pe subiecte de mediu, comerciale sau pentru resurse naturale.

În același context, ministrul de externe a reliefat necesitatea conceperii unei baze de date, administrată de ONU, care să faciliteze accesul la infomații utile privind procesele de mediere bine realizate.

Un rol crucial îl ocupă și documentul elaborat de Departamentul pentru Afaceri Politice al ONU, în strânsă colaborare cu statele membre ONU, privind „Liniile directoare pentru o mediere eficientă”. Totodată, Titus Corlatean, a subliniat faptul că România intenționează să-şi asume un rol activ în calitate de membru deplin al Grupului.