Condițiile meteo nefavorabile au făcut ca țara noastră să înregistreze o scădere cu 20% a producției de vin
România a înregistrat în acest an, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, o scădere cu 20% a producţiei de vin, la 4,1 milioane de hectolitri. Cu toate acestea, țara noastră ocupă locul al 12-lea în topul producătorilor la nivel mondial.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viţei-de-vie şi Vinului, și alte ţări din Europa de Est au fost afectate de vremea neprielnică. Astfel, Bulgaria a consemnat o reducere mai mare decât România în ceea ce priveşte producţia de vin, cu 30%, la 1,2 milioane de hectolitri, iar Slovacia a înregistrat un declin al producţiei de 16% în acest an faţă de 2013.
Ungaria este singura ţară din regiune a cărei producţie a consemnat un avans uşor, de 3%, la 2,2 milioane de hectolitri în 2014, potrivit comunicatului organizaţiei.
Dintre ţările din Europa de Est, România este cel mai bine clasată în topul întocmit de organizaţie, pe locul 12. Ungaria ocupă locul 16, iar Bulgaria – locul 18.
Franţa a redevenit cel mai mare producător de vin la nivel mondial, cu o creştere cu 10% a producţiei în acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, după ce a fost devansată de Italia în urmă cu doi ani.
Italia şi Spania ocupă locurile 2 şi 3, în condiţiile în care anul acesta producţia de vin a celor două ţări a scăzut cu 15%, la 44,4 milioane de hectolitri şi, respectiv 19%, la 37 milioane de hectolitri, faţă de anul trecut.
La nivel global, organizaţia estimează că producţia de vin a scăzut cu 6%, la 271 milioane de hectolitri.
Datele organizaţiei arată, de asemenea, că 80% din producţia mondială de vin provine din 10 ţări, şi anume Franţa, Germania, Spania, Italia, Statele Unite, Chile, Argentina, Afruca de Sud, China şi Australia.
Clasamentul Organizaţiei Internaţionale a Viţei-de-vie şi Vinului ia în considerare doar producţia de vin, excluzând producţia de must şi sucuri.