4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:07
No menu items!

România lichidează compania de proiect pentru conducta Constanța – Trieste

spot_img

Costurile financiare anuale pentru societățile Conpet și Oil Terminal le-au determinat pe autorități să îngroape, definitiv, construcția PEOP

conducta titei gazprom

Proiectul de infrastructură cu ajutorul căruia urma să se transporte țițeiul caspic în Europa Occidentală a fost anulat, Departamentul de Energie luând decizia de a lichida compania de proiect, cu sediul la Londra. Ministrul delegat pentru Energie a mai declarat, marți, că societatea Conpet trebuie să trateze cu atenție licitația privind serviciile de transport.

“Una dintre priorităţile Departamentului pentru Energie este eficientizarea performanţelor companiilor de stat din portofoliu. De aceea, cred că este momentul să constatăm că Proiectul Constanţa – Trieste nu mai are nicio şansă de reuşită, deşi este o idee interesantă. În consecinţă, trebuie să lichidăm compania de proiect, cu sediul la Londra, care generează costuri financiare anuale, atât pentru Conpet, cât şi pentru Oil Terminal. Drept urmare, vom începe demersurile legale necesare pentru lichidarea rapidă a acestei companii”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Oficialul a vizitat marți sediul Conpet Ploiești și dispeceratul operatorului sistemului național de transport de țiței prin conducte, având mai multe discuții cu șefii companiei. Aceștia l-au informat pe ministru că au de gând să reducă, anual, cheltuielile de exploatare cu cel puțin 1,5%, în perioada 2014-2017, să valorifice unele active neproductive și să mărească profitul operațional cu 3% pe an.

”Nu doresc să intervin în niciun fel în managementul companiilor de stat, tocmai de aceea am rugat administraţia Conpet să dea dovadă de foarte mare atenţie în organizarea riguroasă a proceselor de achiziţii, inclusiv în ceea ce priveşte licitaţia privind serviciile de transport, proces ce ar urma să fie finalizat în perioada imediat următoare”, a declarat Nicolescu.

Ideea conductei PEOP (Pan European Oil Pipeline Constanţa – Pancevo – Trieste) care să transporte ţiţeiul caspic în Europa Occidentală datează din 1997, dar nu s-a întâmplat mare lucru, iar proiectul a fost îngropat chiar şi oficial. Conducta ar fi avut o lungime totală de 1.360 de kilometri, iar România ar fi avut de câștigat atât prin alimentarea rafinăriilor cu țițeiul caspic transportat de conductă, cât mai ales din taxele de tranzit, estimate la jumătatea anilor 2000 la cel puțin 600 de milioane de dolari pe an.

Parteneri în acest proiect urmau să fie Conpet, Gazprom Neft, Transnafta (compania de transport al ţiţeiului din Serbia) şi Oil Terminal Constanţa.

C.C.