4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:17
No menu items!

România Liberală pregătește ofensiva contra lui Crin Antonescu. Forța Civică ar putea fi de ajutor

spot_img

Andrei Chiliman, liderul platformei Inițiativa LiberalăExcluși din PNL la cererea liderului Crin Antonescu, fondatorii platformei Inițiativa România Liberală au propriile lor planuri de revenire în rândurile acestei formațiuni. Potrviti unor surse liberale, Vlad Moisescu, Andrei Chiliman și Diana Tușa își pun toate speranțele în ruperea USL până după alegerile europarlamentare de anul viitor, în paralel cu atragerea de politicieni în rândurile fundației pe care au creat-o. În cazul șubrezirii poziției de lider al lui Antonescu după un eventual eșec la alegerile prezidențiale, cei goniți din partid intenționează să facă demersuri pentru a fi reprimiți. Și nu oricum, ci pe cai mari.

Conform surselor citate, negocierile purtate în ultima vreme cu Mihai Răzvan Ungureanu și Forța Civică vizează și o eventuală colaborare pe partea dreaptă a eșichierului politic românesc, menită să atragă pe toți cei nemulțumiți de oferta politică a partidelor mari. Așa cum Traian Băsescu a creat, prin interpuși, Mișcarea Populară pentru atragerea unui electorat care să fie vărsat ulterior într-un nou partid, Chiliman & Co. vor să folosească România Liberală pentru a aduna suficienți activiști care să le permită apoi o negociere cu conducerea liberală după alegerile de anul viitor. Inițial, planul lua în calcul scenariul unei eventuale ruperi a USL încă din acest an, situație de care acest grup ar fi căutat să profite pentru a forța o revenire și chiar obținerea unor funcții de conducere în PNL, în cadrul unui nou Congres.

De cealaltă parte, Antonescu și ai lui sunt conștienți de pericolul unui eventual eșec la alegerile europarlamentare. Considerat atât de liberali, cât și de social-democrați un adevărat test pentru candidatura ulterioară a liderului liberal la prezidențiale, rezultatul final al scrutinului ar putea însemna fie păstrarea mandatului de lider de partid, fie debarcarea lui Antonescu din această funcție.

Tocmai din această cauză, conducerea liberală caută să pună biciul pe propriile filiale. Biroul Politic Național al formațiunii lucrează deja la stabilirea targetului ce trebuie atins de fiecare filială județeană și de sector. Ținta la nivel național: 25% din votuile ce vor fi valabil exprimate la europarlamentare. Cum gradul de prezență la urne va fi unul destul de mic, liberalii speră să obțină 1,5 milioane de voturi, bazându-se în special pe nucleul dur al propriului electorat.

Doar că acest bazin electoral nu este atât de mare precum cel al PSD sau PNL. La ultimele alegeri europarlamentare, PNL a obținut cam 700.000 de voturi și are de recuperat încă pe atât până anul viitor. „Vom stabili obiective pentru fiecare filială în parte, în funcție de ponderea și capacitățile electorale ale fiecăreia. Cine nu-l va atinge și va avea o diferență de patru- cinci procente față de ținta fixată, se poate considera demis”, ne-au declarat surse din cadrul conducerii PNL.

Până atunci, vicepreședintele Dan Motreanu a fost însărcinat să consolideze rețeaua electorală, prin copierea modelului PSD de organizații până la nivel de cartier, cvartele și scări de bloc. „Avem nevoie de așa ceva pentru a face față organizațiilor PSD și PDL: ei au un avans mare pe care încercăm să-l diminuăm”, au mai explicat sursele citate.

Valeriu Motoc

Foto evz.ro