6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:27
No menu items!

România, în topul scăderilor la preţurile locuinţelor în T1

spot_img

Biroul European de statistică arată că patru țări din UE au consemnat scăderi mai puternice decât cele de pe piața autohtonă

INS: Numărul locuinţelor date în folosinţă în creștere cu 793, în primul semestru al anului

Preţurile locuinţelor din România au înregistrat, în primul trimestru, o scădere de 3,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, una dintre cele mai puternice rate de declin din UE, unde preţurile au crescut cu 1%, potrivit datelor Eurostat.

Patru ţări au consemnat scăderi mai puternice ale indicelui preţurilor locuinţelor decât România. Astfel, preţurile din Croaţia au scăzut cu 9,7%, cele din Slovenia cu 6,6%, cele din Cipru cu 5,7%, iar cele din Italia cu 4,5%.

Cele mai puternice creşteri anuale au fost înregistrate în Estonia, cu 17,5%, Letonia, cu 10,4%, şi Marea Britanie, cu 8%. Dintre cele 28 de state membre UE, 11 au raportat scăderi, 13 creşteri, iar patru nu au transmis date către Eurostat. În zona euro, preţurile au scăzut cu 0,3%.

Indicele preţurilor locuinţelor se referă la evoluţia preţurilor tuturor tipurilor de proprietăţi rezidenţiale cumpărate de gospodării, indiferent de vechime, destinaţie şi proprietarii anteriori. Comparativ cu trimestrul al patrulea, preţurile din România au crescut cu 0,6%, comparativ cu un avans de 0,2% la nivelul UE.

Cele mai puternice scăderi trimestriale au fost înregistrate în Croaţia, cu 2,7%, Luxemburg, cu 2,3%, şi Slovenia, cu 1,7%, iar cele mai mari creşteri în Estonia, cu 4,8%, Suedia, cu 2,4%, şi Marea Britanie, cu 2,2%.

Indicele preţurilor a scăzut cu 0,3% în zona euro, faţă de ultimul trimestru al anului trecut, şi a avansat cu 0,2% la nivelul UE. Dintre statele UE, 14 au consemnat creştere trimestrială, 10 scădere, iar 4 nu au raportat date.

C.C.