3.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024 - 12:02
No menu items!

România, în top 5 beneficiari ai alocărilor UE pentru investiții în infrastructura de energie

spot_img

 Comisia Europeană susține prezența investițiilor private în acest domeniu

parc eolian

România se situează printre primii cinci beneficiari ai fondurilor puse la dispoziție de Comisia Europeană, în perioada 2014 – 2020, pentru investiții în infrastructura de energie, pe primul loc fiind Polonia, a declarat, joi, la București, Tudor Constantinescu, consilier principal la DG Energy din CE.

Necesarul de investiții în infrastructura de energie la nivelul UE este evaluat pentru perioada 2010-2020 la 1.000 de miliarde de euro, iar necesarul de investiții în eficiență energetică la 850 miliarde de euro.

Prin politica de coeziune a UE, se alocă numai 27 miliarde de euro până în 2020 pentru investiții în eficiență energetică și energie regenerabilă. Astfel, pentru atingerea acestor obiective, este nevoie de aportul investitorilor instituționali (BEI, BERD) sau a sectorului privat.

Constantinescu a mai afirmat că statele membre UE încearcă să ajungă la un acord până în octombrie în ceea ce privește obiectivele până în 2030 –  reducerea emisiilor de gaze cu 40% și o cotă de peste 27% pentru energia regenerabilă, ținte la nivelul UE, distribuite egal între statele membre.

Oficialul CE a făcut aceste declarații la Energy Forum, eveniment care  a avut loc miercuri și joi la Palatul Parlamentului.

Vasile Iuga, director general al companiei de consultanță PwC România, a estimat că România are nevoie de investiții de 40 de miliarde de euro pentru modernizarea sistemului său energetic.

S.Z.