România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, a anunțat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”. ”Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus Rafila.
„Nu ne dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener astfel încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa sezonieră, care anul acesta a început mai devreme.
Am luat ca referință cele 5 sezoane anterioare pandemiei. Vârful de obicei era mai târziu, undeva în luna februarie. De data asta, avem în luna decembrie-ianuarie. Ceea ce înseamnă că sezonul gripal este mai rapid decât în alți ani. În cele două săptămâni de sărbători, Crăciun și Anul Nou, raportarea a fost mai mică, dar chiar și așa numărul cazurilor a fost mai mare decât în anii precedenți”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătății a precizat că este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins până pe 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii, deci inclusiv de gripă. Durata valului este de 2-4 săptămâni.
„Populația are o imunitate redusă la virusurile gripale care produc infecții respiratorii. Având în vedere aceste considerente, avem un set de măsuri recomandate, unele pentru populația generală. Le cunoașteți din pandemie, nu sunt diferite: evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise”, a menționat ministrul.
El a precizat că a discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție.
„Mâine, luni și marți vom discuta cu producărorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi o soluție de refacere a stocurilor, mai ales de Paracetamol sau Ibuprofen pentru copii și Tamiflu”, a mai arătat Rafila.