-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:26
No menu items!

România este obligată să dea lege pentru familiile de homosexuali. CEDO a respins contestația Guvernului român

spot_img

Statul român este obligat, în urma deciziei luate de judecătorii Marii Camere CEDO,  să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins contestația făcută de Guvernul român la decizia pronunțată în luna mai, de Marea Cameră, prin care statul român e obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex.

Statul român a atacat la camera superioară decizia CEDO din data de  23 mai, care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie. Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care exercită, în numele Guvernului, prerogativele de agent guvernamental în faţa CEDO.

Asociația Accept a declarat că hotărârea CEDO privind protecția și recunoașterea legală a familiilor LGBT din România este definitivă și trebuie implementată urgent. Decizia a fost dată după cazul Buhuceanu și Ciobotaru, dar și de alte 20 de familii împotriva României.

„Zeci de mii de români au așteptat încrezători concluzia Colegiului de judecători ai Marii Camere, format din reprezentanți ai țărilor membre, după ce Guvernul a hotărât să amâne implementarea Hotărârii CEDO care-l găsește vinovat pentru încălcarea Articolului 8 al Convenției Europene, privind viața de familie. Declarația de inadmisibilitate a contestației nu a întârziat să apară, valorile europene fiind clare și asumate de majoritatea covârșitoare a statelor membre. Cu toate acestea, realitatea arată că fiecare zi în care România a întârziat să ia măsuri a adus prejudicii reale cuplurilor formate din persoane de același sex”, se arată în comunicatul Asociației Accept.

Conform reprezentanților LGBT, deși formează familii bazate pe iubire și respect reciproc și își îndeplinesc toate obligațiile și îndatoririle în fața statului, „persoanele LGBT sunt condamnate la invizibilitate și nesiguranță în lipsa unor legi adaptate realităților sociale”. Nu se pot vizita la spital, nu pot moșteni bunurile obținute împreună de-a lungul vieții, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit”.

 
 
Amalia Capră