6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:01
No menu items!

România este campioană mondială la videochat. Cel mai mic venit lunar, între 1.000 și 2.000 euro

spot_img

Româncele sunt în topul mondial al videochatului, iar țara noastră aduce aproximativ o treime din veniturile acestei industrii, arată un top neoficial al acestei industrii. Sunt mii de firme care își declară veniturile și pot fi fiscalizate sau numărate, dar există alte câteva mii de persoane care fac videochat pe cont propriu, astfel că aceste venituri nu se pot afla. 

Conform unui top neoficial făcut de specialiști la nivel mondial, România se situează pe primul loc în industria de videochat, urmată de Columbia și Rusia.

ANAF a numărat 5.000 de astfel de firme în țara noastră, iar fostul șef al acestei instituții, Lucian Heiuș, susținea că sunt cel puțin  400.000 de persoane care lucrează în acest domeniu. 

„Dacă 400.000 de persoane este o cifră reală, şi fete şi băieţi, înseamnă dublul pieţei de IT, o piaţă la care ne raportăm ca având o pondere de 6% din PIB şi cele mai mari salarii”, a susținut, într-un material de opinie, Cristian Hostiuc, redactorul-șef ZF.

Dacă punem la socoteală că cele 400.000 de persoane numărate de ANAF ar fi, de fapt, conturi, dar o persoană are, de obicei, mai multe conturi, iar alte persoane nu și le declară, rezultă cel puțin alte 200.000 de persoane care ar lucra în industrie, și ar obține venituri frumoase.

În plus, există și alți angajați pe lângă protagoniștii din această industrie, zona tehnică, de training, de make-up sau asistență pentru modele.

„Modelele de multe ori nu întrețin ele singure dialogurile cu clienții, ci sunt ajutate din spate de persoane care scriu chat-ul în locul lor, pentru că video-chatul este chat cum e la noi pe Messenger, dublat de imagine video. Nu se face transmisie și audio, și video, decât foarte rar”, a declarat un expert al domeniului, pentru Adevărul.

Jurnaliștii dau exemplul unuia dintre marile studiouri din București, unde pentru cele 200 de modele lucrează 100 de persoane în echipa tehnică. 

„Venituri mici în această industrie înseamnă 1.000 – 2.000 de euro lunar, care pentru standardul de salarii din România nu e rău deloc. E forțat să spunem că videochatul face mai mulți bani decât IT-ul,însă cu siguranță videochatul face bani semnificativi și care merită atenția la fel ca IT-ul”, a mai declarat expertul consultat de Adevărul.

E. Stan