4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:51
No menu items!

România, condamnată din nou la CEDO

spot_img

Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro.

Decizia a fost anunțată astăzi de judecătorii Curții Europene pentru Drepturile omului, în total fiind vorba de 255 de mii de euro daune totale pe care CEDO le-a dispus în acest nou dosar. Dosarul a fost deschis de rude ale victimelor revoluției din decembrie 1989 împotriva statului român.

Principala problemă reclamată în 2014, atunci când au fost deschise toate aceste procese care au fost reunite în cadrul acestui dosar soluționat de CEDO, se referă la tergiversarea anchetei desfășurate de procurorii militari în cazul evenimentelor din decembrie 1989.

În decizia publicată integral de CEDO se vorbește despre suspiciunea lipsei imparțialității procurorilor militari, care au fost învestiți prin procedurile penale din România să soluționeze acest caz, având în vedere că procurorii militari au dublă subordonare, atât către organele de justiție, CSM, cât si către organele armatei.

Potrivit CEDO, ar trebui investigați atât cei care făceau parte din Armată in 1989, cât și liderii Ministerului Apărării de atunci. Curtea dă o temă de gândire României cu verificare de facto a independenței și impartialității magistraților, care ar trebui să analizeze dosarul Revoluției.

În concluzie, Curtea a constatat că „a avut loc o încălcare procedurală a Articolului 2 al Convenţiei, din cauza lipsei unei investigaţii eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 în care rudele solicitanţilor au fost împuşcate şi omorâte”.

Având în vedere circumstanţele prezentului caz, Curtea a convenit că „solicitanţii trebuie să fi suferit un prejudiciu mortal care nu poate fi compensat doar prin descoperirea unei încălcări”.

„Judecând pe baze echitabile”, Curtea a acordat drept „compensaţie fiecărui solicitant suma de 15.000 de euro pentru prejudicii morale, plus orice taxă pe care trebuie să o achite”.

R.D.