2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:02
No menu items!

România cere, la Bruxelles, protejarea producătorilor agroalimentari autohtoni

spot_img

România încearcă să-și protejeze producătorii din sectorul agroalimentar cerând la Bruxelles măsuri ferme pentru stoparea supraproducției și invadarea pieței românești.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marți, că a solicitat autorităților de la Bruxelles stoparea supraproducției de lapte și carne de porc din anumite țări europene, pentru ca astfel de produse să nu mai invadeze piața românească, falimentându-i pe producătorii autohtoni. „Luni, la Consiliul de Miniștri a fost un subiect extrem de dezbătut în UE, este vorba de piața laptelui și piața cărnii de porc, care sunt în mare criză, pe fondul reducerii consumului din China, pe fondul embargourilor impuse pentru Federația Rusă, pe fondul renunțării la cotele de lapte. Chiar în sectorul cărnii de porc există ferme care au solicitat suspendarea contractelor pentru bunăstarea animală, pentru a nu mai popula și înregistra pierderi. Am solicitat Comisiei Europene să se ia măsuri hotărâte pentru a stopa la origine aceste supraproducții. Să nu uităm că România este asaltată de laptele din Ungaria și Polonia și de carnea de porc din alte state europene, iar producătorii locali, cei români, intră în faliment. Nu este scopul politicii agricole comune să producem într-un singur stat, cel mai performant, e clar”, a susținut Irimescu. Ministrul agriculturii a participat, luni, la Consiliul Uniunii Europene – Agricultură și Pescuit, desfășurat la Bruxelles.

Achim Irimescu a precizat că toate statele membre au fost de acord cu propunerea României. „Este normal să ridicăm problema la Bruxelles. Acest lucru va permite producătorilor europeni să-și păstreze producția acolo și să nu invadeze piața din România, să ne pună în dificultate producătorii noștri. Toate statele membre au fost de acord cu o astfel de abordare”, a mai spus el.

România a solicitat la Bruxelles recunoașterea situației excepționale de pe piața cărnii de porc unde o serie de astfel de exploatații nu au cereri de livrare și se află, astfel, în imposibilitatea de a-și respecta angajamentele privind criteriile de bunăstare, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Astfel, România a solicitat ca acestor exploatații să li se poată oferi posibilitatea de a întrerupe temporar angajamentul fără ca aceasta să genereze consecințe financiare. „România a semnalat situația deosebită în care se găsesc exploatațiile de porcine care au încheiat în cadrul PNDR 2007-2014 angajamente multianuale pentru respectarea criteriilor de bunăstare. Din cauza situației extraordinare de pe piața cărnii de porc, o serie de astfel de exploatații neavând cereri de livrare sunt în imposibilitatea de a-și respecta angajamentele, fiind în pericol de faliment. Aceste exploatații nu își pot permite popularea neavând desfacere, fapt ce conduce la întreruperea angajamentului cu consecințe asupra finanțării deja primite. Astfel, România a solicitat ca situația excepțională de pe piața cărnii de porc să fie recunoscută și să se poată oferi posibilitatea acestor exploatații de a întrerupe temporar angajamentul fără ca aceasta să genereze consecințe financiare”, arată comunicatul citat.

Valeriu Motoc