1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:46
No menu items!

România cere încă șase luni pentru cheltuirea fondurilor de dezvoltare rurală 2007-2013

spot_img

Comisia a respins o cerere similară în 2013, pentru fonduri de coeziune

agricultura1

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a cerut luni Comisiei Europene prelungirea cu șase luni a termenului de rambursare pentru proiectele din cadrul bugetar 2007-2013, cu ocazia participării la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, la Luxemburg.

”[Constantin] a avut o întrevedere cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, în cadrul căreia i-a notificat interesul României ca termenul de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 să fie prelungit cu șase luni, după 31 decembrie 2015.  Posibilitatea de a prelungi cu șase luni ar permite țării noastre să ajungă la un procent cât mai bun de absorbție al fondurilor europene”, potrivit unui comunicat al MADR.

Actuala regulă prevede că proiectele de investiții realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii românești în exercițiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an, după regula n+2.

Constantin a discutat cu Hogan și posibilitatea ca banii de la anumite axe de finanțare care nu au fost accesați să fie realocați către alte axe ale Programului, ca soluție pentru îmbunătățirea gradului de absorbție.

Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European a votat marti, 24 septembrie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de aplicare a regulii „N+3” pentru Romania si Slovacia. Aceasta inseamna ca Romania va mai avea la dispozitie inca un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 și 2012.

În cazul fondurilor de coeziune, Comisia Europeană a respins, în 2013, posibilitatea ca statele membre să folosească schema n+3 pentru ultimul an al cadrului bugetar, termenul final fiind 31 decembrie 2015.

La sfârșitul anului trecut, gradul de absorbție pentru PNDR era de 80%.