-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:23
No menu items!

România, cele mai mari pierderi din UE la TVA-ul necolectat, ca pondere în PIB

spot_img

România, cele mai mari pierderi din UE la TVA-ul necolectat, ca pondere în PIB

România a înregistrat, în 2011, cele mai mari pierderi din UE la TVA-ul necolectat, de aproape 8% din PIB, arată un studiu al Comisiei Europene. Suma totală a TVA-ului pierdut s-a ridicat în România, în 2011, la 10,3 miliarde de euro.

Ca pondere în PIB, următoarele clasate după România au fost Grecia și Letonia (ambele cu câte 4,7% din PIB), Lituania (4,4% din PIB) și Slovacia (4% din PIB). Țările care au cea mai mică pondere a TVA-ului necolectat, în PIB, sunt Suedia (0,2% din PIB), Malta (0,3% din PIB) și Olanda (0,7% din PIB). Bulgaria avea un TVA necolectat de 1,6% din PIB, respectiv 604 milioane de lei.

Aproximativ 193 de miliarde de euro în venituri din TVA (1,5% din PIB) s-au pierdut din cauza neconformării sau necolectării în 2011, potrivit unui nou studiu privind TVA-ul necolectat în statele membre. Studiul a fost finanțat de Comisie ca parte a încercărilor Executivului european de a reforma sistemul TVA în Europa.

”Cuantumul TVA care se scurge este inacceptabil, mai ales având în vedere impactul pe care aceste sume le-ar putea avea în îmbunătățirea finanțelor publice. Cu toate acestea, există și un mesaj pozitiv ce poate fi extras din rezultatele studiului. Reforma noastră ambițioasă asupra sistemului TVA, măsurile UE de combatere a evaziunii fiscale, precum și recomandările noastre pentru reformarea taxării în statele membre, toate sunt țintite în direcția bună. Știm care e problema, am identificat soluția, iar acum este momentul pentru statele membre să acționeze. Cifrele de azi vor folosi ca bază pentru a-și măsura progresele în îmbunătățirea conformării la plata TVA în anii viitori”, a declarat Algirdas Semeta, comisar european pentru Taxare.

Mecanismul Rapid de Reacție, adoptat în iulie 2013, va pemite statelor membre să reacționeze mult mai rapid și eficient la frauda TVA pe scară largă. În plus, în 2010 a fost lansat Eurofiscul, care facilitează cooperarea mai puternică și coordonarea între statele membre, în combaterea fraudei organizate cu TVA, în special în frauda de tip carusel.

”În al doilea rând, cu cât sistemul este mai simplu, cu atât e mai ușor pentru contribuabili să se conformeze la plată. Prin urmare, Comisia s-a concentrat pe crearea unui sistem TVA mai prietenos cu mediul de afaceri în UE. De exemplu, noi măsuri pentru a facilita facturarea electronică și provizioanele speciale pentru firmele mici au fost implementate la începutul anului”, a transmis Comisia Europeană.

Apoi, de la 1 ianuarie 2015, va fi creat un Ghișeu Unic pentru serviciile electronice și afacerile din domeniul telecom, care va întări și mai mult conformarea la plată prin simplificarea suplimentară a procedurilor TVA pentru acest tip de afaceri. Ghișeul Unic le va permite acestor afaceri să înregistreze o singură cerere de rambursare de TVA pentru toate activitățile lor de pe teritoriul UE.

Nu în ultimul rând, statele membre trebuie să-și reformeze sistemele fiscale naționale, în sensul de a facilita conformarea la plată, de a combate și reduce evaziunea și de a crește eficiența colectării.

Cosmina Croitoru