2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:10
No menu items!

România, cea mai mare creștere a producției industriale din UE, într-un context european negativ

spot_img

România, cea mai mare creștere a producției industriale din UE, într-un context european negativ

România a înregistrat, în luna februarie a acestui an, cea mai mare creștere a producției industriale din UE, față de aceeași lună a anului trecut, în condițiile în care acest sector a scăzut în 16 state ale blocului comunitar și a crescut în șase. Datele biroului european de statistică, Eurostat, arată că producția industrială anuală a României a urcat cu 6,5%.

România a fost urmată de Bulgaria în topul statelor cu cea mai mare creștere a industriei, față de februarie 2012, cu un avans de 5%, și de Slovenia – cu 3,3%. Cele mai mari scăderi ale producției industriale, față de luna februarie a anului trecut, s-au înregistrat în Finlanda (-7,5%), Spania (-6,5%), Grecia (-3,9%) și Italia (-3,8%).

Față de anul de referință 2010, producția industrială a României a înregistrat al treilea avans în rândul statelor UE, de 14,9%, după Estonia (+20%) și Lituania (+15,4%). Sectorul construcțiilor a fost exclus din raportarea Eurostat cu privire la industrie.

Față de prima lună a acestui an, producția industrială în România a crescut cu 1%, plasând țara pe locul patru în UE, pe același loc cu Marea Britanie. Per ansamblul Uniunii, industria a înregistrat un avans lunar de 0,4%, revenindu-și după o scădere de 0,5% înregistrată în luna ianuarie față de decembrie 2012.

Față de februarie 2012, însă, producția industrială a UE a scăzut cu 2,5%, iar a zonei euro cu 3,1%.

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că cifra de afaceri din industrie a crescut, în luna februarie, cu 9,5% față de ianuarie și cu 13,7% față de februarie 2012. În același timp, comenzile noi au crescut cu 5,2% față de prima lună a acestui an și cu 17 procente față de luna februarie a anului trecut.

Cât privește producția industrială, în luna februarie a acestui an, aceasta a crescut cu 1% față de ianuarie, datorită creșterii industriei prelucrătoare, cu aproape 2%. Față de februarie 2012, indicatorul a crescut cu 5,4%, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare cu 7,1%, dar și a industriei extractive, cu 7 procente.

Cosmina Croitoru