2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 6:57
No menu items!

România, cea mai mare creștere a producției industriale din UE, după Slovacia

spot_img

Vești bune din industrie: veniturile, dar și comenzile noi, în creștere semnificativă

România a înregistrat, în luna februarie a acestui an față de aceeași lună a anului trecut, cea mai mare creștere a producției industriale din UE, după Slovacia, de 8,9%, arată datele biroului european de statistică, Eurostat. În UE, creșterea a fost de 2,1%, iar în zona euro – de 1,7%.

”În UE, avansul de 2,1% se datorează producției de bunuri intermediare care a crescut cu 4,6%, celei de bunuri de capital (+4,5%), producției de bunuri pentru uz curent (+2,7%) și celor de folosință îndelungată (+1,5%), în timp ce producția de energie a scăzut cu 7,2%. Cele mai mari creșteri s-au produs în Slovacia (9%), România (+8,9%) și Ungaria (+8,2%), iar cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Olanda (-8,9%), Finlanda (-5,4%) și Lituania (-2,1%)”, se arată într-un comunicat al Eurostat.

Față de luna ianuarie, România a înregistrat a treia scădere a producției industriale din UE, de 1,3%, după Croația (-2,8%) și Estonia (-2,2%). Cele mai mari creșteri lunare ale producției industriale s-au înregistrat în Malta (+5,4%), Irlanda (+5%) și Lituania (+2,5%).

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), producția industrială a crescut, în primele două luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, cu 10%, susținută de industria prelucrătoare, care a înregistrat un avans de peste 11%. În acest sector, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie a crescut cu 36%, fiind urmată de fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, cu un avans de 22%.

Industria din România își menține tendința de creștere, ponderea acestui sector în PIB fiind mult peste media din Uniunea Europeană. Industria și agricultura au avut cele mai importante contribuții la creșterea PIB în 2013, de 2,3%, respectiv 1,1% potrivit Institutului Național de Statistică (INS). La polul opus, construcțiile, comerțul cu amănuntul și intermedierile financiare au tras economia în jos.

C.C.