-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:10
No menu items!

România ar putea restricționa exportul unor medicamente, în contextul valului fără precedent de viroze respiratorii

spot_img

Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi oncologice, a anunţat ministrul Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a declarat ministrul Rafila.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.

„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila a spus că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.

„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. (…) În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. (…) Există – datorită creşterii consumului de medicamente – anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a mai afimat ministrul Sănătăţii.

Val fără precedent de viroze în România

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat că în săptămâna 5 – 11 decembrie, s-au înregistrat peste 95.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică, infectiile virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii.

Numărul virozelor a crescut cu 30% comparativ cu săptămâna de dinainte, când au fost 69.699. Față de aceeași perioadă din 2021, când erau 45.699 cazuri înregistrate, numărul de infecții s-a dublat.

Din această cauză, camerele de garda ale spitalelor sunt supraaglomerate în aceste zile, iar pacienții pot aștepta cu orele să fie consultați.

                                                                                                                  Adina Silav