-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:13
No menu items!

România ar putea genera o nouă tulpină de coronavirus. „Boala s-a schimbat, cazurile sunt foarte grave”

spot_img

Medicii români sunt îngrijoraţi de evoluţia Covid-19 în România. Ei susțin că ţara noastră ar putea genera o nouă tulpină, după ce evoluția bolii a cunoscut modificări importante și îngrijorătoare. Medicii vorbesc de pacienți care au ajuns la Terapie Intensivă într-un timp foarte scurt de la internare, ceea ce indică o evoluție agresivă a bolii.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI. Sistemul medical, nu doar ieşean, ci cel românesc, este aproape de colaps. Acest lucru s-a întâmplat deoarece rata de vaccinare este la un nivel nu mic, ci foarte mic”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Specialiștii spun că valul 4 se diferențiază de celelalte prin numărul foarte mare de cazuri grave.

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agravări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a declarat Diana Cimpoeşu.

Municipiul Iaşi se apropie de o rată a infectării de 13 cazuri la mia de locuitori, iar alte localităţi din judeţ au depăşit deja 16 cazuri la mia de locuitori.

C.Dumitrescu