Mari companii tehnologice și IMM-uri specializate cărora li se alătură profesori și cercetători de la marile universități tehnice pun pe masa Guvernului un proiect inedit prin care România să devină producător de cipuri și componente microelectronice pentru tehnologii avansate. Inițiatorii proiectului cer Guvernului un plan finanțat cu fonduri UE.
Grupul de lucru funcționează sub egida Academiei Române și reunește profesori de la cele mai mari universități politehnice din țară, cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Microtehnologie precum și reprezentanți ai companiilor Continental Automotive, Infineon Technologies, NXP România, Siemens, AlfaRom, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest și ai Asociației Române pentru Industria Electronică și Software.
Finanțarea potențial disponibilă pentru dezvoltarea acestui domeniu în următorii 2-3 ani, la nivel european, se ridică la 145 miliarde de euro, potrivit inițiatorilor proiectului, care arată că România trebuie să urmeze tendința globală și să investească în direcția noilor tehnologii.
Aceștia propun crearea a 4-6 Hub-uri de Inovare Digitală “instalate unde există deja activități industriale, universitare și de cercetare, ca element de bază al politicii de Specializare Inteligentă a Agențiilor de Dezvoltare Regionale”.
Grupul de lucru este condus de Gheorghe Ștefan, profesor la Universitatea Politehnica București și membru corespondent al Academiei Române.
Susținătorii proiectului precizează că România se poate implica în proiectul european de dezvoltare în microelectronică pe următoarele direcții:
- proiectare de circuite digitale
- tehnologii avansate de încapsulare
- fabricație de plăci de siliciu în noduri tehnologice de vârf