România ar putea fi prima țară din Europa de Sud-Est care va introduce rețeaua de telecomunicații pe frecvență 5G, a anunțat pentru Agerpres președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Adrian Diță.
Consultarea publică pentru implementarea acestui sistem s-a lansat în urmă cu două zile fiind primul pas care precede licitația. „Practic, consultarea publică asigură dialogul și adună informațiile și le pune la dispoziția celor doritori, astfel încât în acest răgaz lucrurile să fie cunoscute în mod transparent, analizele să fie disponibile și cei care pot, și eu cred că vor fi toți operatorii dornici să vină și să participe al aceste consultări, să aibă toate informațiile la dispoziție pentru etapele următoare. Etape care, în mod natural, sunt cunoscute. Nu este un lucru inedit, ele s-au mai făcut și pentru 4G și pentru 3G. Practic, este aceeași formulă de lucru. Va exista, după consultare, o Hotărâre dată de ANCOM, iar printr-o Hotărâre de Guvern, se va stabili prețul acelor frecvențe”, a declarat Adrian Diță pentru agenția națională de știri.
Președintele ANCOM a precizat că dezbaterea publică se va încheia pe 26 iulie. „Etapele următoare le vom avea, cu siguranță, în două-trei luni. Eu îmi propun ca în septembrie, cel târziu în octombrie, lucrurile să fie definite și propunerea de Hotărâre de Guvern să o putem înainta”, a spus Diță.
Probabil că România va fi prima țară din Europa de Sud-Est care va lansa o licitație pe frecvența 5G, dar, în momentul de față, prețurile sunt greu de estimat. „Nu ne putem raporta la 4G, unde a fost o altă situație și unde motorul este transmisia de date, în primul rând. Este o altă tehnologie care va busta, va crește în mod considerabil și viteza, și calitatea, și capacitatea, și numărul de utilizatori. O oportunitate pentru operatori de a își crește veniturile și de a dezvolta soluțiile tehnologiilor de viitor. Deja vorbim despre acel IOT (Internet of Things), de Machine-to-Machine, de orașe inteligente, case inteligente și, nu în ultimul rând, de serviciile publice care vor fi digitale și vor asigura un alt mediu, un alt eco-sistem. Practic, eu cred că în 10-15 ani lucrurile pe care le vedem astăzi vor fi cu totul și cu totul diferite”, a declarat Adrian Diță.
Olimpia Diaconiuc