1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 20:19
No menu items!

România a pierdut 1900 de bebeluşi, în 2011

spot_img

Cu o rată a mortalităţii infantile de 9,4 la mia de nou-născuţi vii România se situează pe unul dintre primele locuri în Europa la acest capitol. Media europeană a mortalităţii infantile este de 4,1.

Numai anul trecut în România au murit 1 900 de bebeluşi care ar fi avut o şansă la viaţă, arată statisticile organizaţiei nonguvernamentale Salvaţi Copiii România care a organizat marţi o dezbatere privind măsurile care ar trebui adoptate pentru a reduce mortalitatea la naştere.

În mod simbolic, membrele organizaţiei au adus la dezbatere mai multe standuri pline de costumaşe albe pentru copii reprezentând numărul bebeluşilor prematuri care nu au avut nicio şansă la viaţă.

Multe femei nasc la întâmplare

 Gabriela Alexandrescu, şefa organizaţiei “Salvaţi Copiii” a afirmat că un studiu desfăşurat pe 1022 de beneficiari din comunităţile rurale a arătat că 67% din româncele gravide nu şi-au făcut ecografie, iar 42% nici măcar analizele medicale în timpul sarcinii.

Una dintre principalele cauze ale ratei înalte a mortalităţii infantile este prematuritatea, adică naşterea înainte de termen, au spus medicii prezenţi la dezbatere. Procentul naşterilor premature este de aproximativ patru la o sută de nașteri în Bucureşti. La nivel naţional acest raport ajunge la 10%, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila. Sociologii sunt de părere că această diferenţă spune multe despre condiţiile cu care se confruntă gravidele din zona rurală.

Nu există o evidenţă a gravidelor aflate în zona de risc, iar unele dintre ele chiar dacă sunt depistate nu merg să nască în maternităţi unde există condiţii de monitorizare a nou-născutului prematur. Mai mult chiar, unele dintre aceste femei se află la a doua sau chiar la a treia naştere.

Neonatologii au insistat asupra importanţei acestui din urmă aspect, explicând că naşterea unui copil cu probleme într-o maternitate care nu are posibilităţi medicale de monitorizare şi îngrijire complică foarte tare lucrurile, ducând la risipă de timp şi de bani în condiţiile în care orice clipă este preţioasă pentru salvarea vieţii unui bebeluş născut înainte de vreme.

Dr. Silvia Stoicescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Neonatologie şi medic la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului Polizu, a spus că rata de deces a prematurilor transferaţi după naştere este de 108 la mie în instituţia unde lucrează.

Spitalizarea unui prematur=1000 de euro pe zi

Potrivit datelor statistice, rata mortalităţii la naştere este de 7,67 la mie, 40% din decese fiind cauzate de tulburări cardio-respiratorii. “Când vorbim despre tulburări cardio-respiratorii vorbim despre asfixie la naştere, despre calitatea asistenţei medicale în travaliu, despre calitatea produsului de concepţie”, a exemplificat dr. Silvia Stoicescu. Ea a adăugat că un sfert din numărul de gravide aflate în perioada de risc îşi pierd copiii la naştere, iar acest lucru ar putea fi evitat dacă viitoarele mame s-ar prezenta la consultaţii ginecologice.

Dr Stoicescu a explicat că spitalizarea unui bebeluş prematur, adică născut înainte de 37 de săptămâni şi cu o greutate mică, costă între 500 şi 1 000 de euro pe zi, iar durata de spitalizare variază între două şi trei luni.

Naşterea prematură a copiilor mai este favorizată de vârsta de peste 35-40 de ani a mamei şi de tehnicile de fertilizare in vitro care duc la naşteri multiple. Dr Stoicescu a mai spus că 60% din copiii născuţi cu greutate mică mor în primul an de viaţă.

Iar zonele unde se nasc cei mai mulţi copii prematuri sunt sudul şi estul ţării.

Doi euro pentru copiii de mâine

În contextul discuţiilor pe marginea noii legi a sănătăţii, participanţii la dezbatere au propus introducerea unor norme care să oblige gravidele să meargă la medic, întocmirea unui registru al prematurilor pentru o monitorizare mai eficientă, instruirea personalului medical pentru evitarea accidentelor la naştere şi dotarea unor maternităţi cu aparatură performantă în asistenţa medicală a prematurului.

Este clar că în cazul celor mici timpul nu are răbdare. Lipsa de infrastructură şi dotări din maternităţi este unul dintre factorii decisivi care ridică mult cifrele mortalităţii infantile.

“Salvaţi Copiii” România a lansat anul trecut un program pentru strângerea de fonduri destinate dotării maternităţilor cu aparatură performantă de monitorizare a nou-născutului prematur. “Am strâns deja bani pentru două incubatoare. Oricine poate dona 2 euro la 8864”, a explicat Gabriela Alexandrescu, şefa Organizaţiei “Salvaţi Copiii” România. (Dana Şerb)